De proeven moeten leiden tot een advies dat wordt besproken in het landelijke CROW-platform Bewegwijzering. Na goedkeuring kunnen de aanvullingen/verbeteringen in de CROW-richtlijn fietsbewegwijzering worden opgenomen. De provincie Utrecht verwacht dat dit in het voorjaar van 2020 tot nieuwe fietsbewegwijzering zal leiden op de drie testroutes (Utrecht-Bilthoven, Deventer-Apeldoorn en Eindhoven).
Voorafgaande aan het maken van testwegwijzers is onderzoek gedaan onder gebruikers en wegbeheerders om erachter te komen waarmee de ontwerpers van de nieuwe borden rekening moeten houden. De belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek zijn :
- Het gebruik van kleur, vorm, contrast en aanvullende herkenbare logo’s en/of nummers op de bewegwijzering spelen een belangrijke rol in een betere beoordeling, zichtbaarheid en herkenbaarheid.
- Ook vooraankondigingsborden en routevervolgborden scoren hoog, waarbij de locatie, bordhoogte en zichtbaarheid belangrijk elementen zijn.
- Aanvullende oriëntatieborden, zoals een netwerkplattegrond of routevork, helpen fietsers zich beter te kunnen oriënteren op de snelfietsroute. Een vraag van de gebruikers is om afstanden toe te voegen.
- Daarnaast zijn er optimalisaties mogelijk op het gebied van bordontwerp, routebevestiging, grondmarkering en belijning. Voor een optimale wayfinding op snelfietsroutes heeft het de voorkeur de samenhang en combinatie van deze te toetsen.
- Er moet veel aandacht zijn voor het beheers- en onderhoudsaspect. De uitvoerbaarheid, de materiaalkosten en de kwaliteit van het materiaal spelen een belangrijke rol in een duurzame realisatie.
Naast het ontwerpen van nieuwe belijning, is het ontwerpen van nieuwe fietsbewegwijzering ‘Wayfinding’ een van de activiteiten van de Nationale Fietsagenda/Tour de Force. Het gebruik van kleur, vorm, contrast en aanvullende herkenbare logo’s en/of nummers op de bewegwijzering spelen een belangrijke rol in een betere beoordeling, zichtbaarheid en herkenbaarheid.