Moeten we naar het werk fietsen?

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:30-09-2020
Dat is de titel van een Engelse studie die gaat over de vraag of de risico’s van het fietsen opwegen tegen de gezondheidswinst door meer bewegen. Het antwoord is: ja. Maar de winst zou groter zijn als fietsen veiliger wordt.

Dat bewegen goed is voor de gezondheid, is in tal van studies aangetoond. Met name hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, type 2 diabetes en sommige kankersoorten worden er gunstig door beïnvloed.

Het onderzoek [open access] van de University of Glasgow dat is gepubliceerd in het medische tijdschrift BMJ onderscheidt zich vooral omdat er een enorme hoeveelheid data beschikbaar was. Die is afkomstig van de UK Biobank, waar de gegevens over de gezondheid van zo’n half miljoen Engelsen worden bijgehouden. Dat maakte het mogelijk de gezondheid van woon-werkfietsers over langere tijd te vergelijken met die van forenzen die op een andere manier reizen.

Van zo’n 230.000 deelnemers worden vastgesteld hoe ze naar het werk reisden. Daarvan gaf 2,5% aan dat met de fiets te doen.  De gegevens van hen en van de niet-actieve forenzen werden naast elkaar gelegd. Daaruit bleek dat fietsforenzen in het algemeen vaker gewond raakten dan niet-actieve forenzen (7% tegen 4,3%). En dat geldt eveneens ook als alleen werd gekeken naar vervoergerelateerde incidenten.
Maar ook bleek dat bij fietsforenzen minder vaak sprake was van hart- en vaatziekten, kanker en overlijden, dan bij niet-fietsende forenzen.

De Engelse onderzoekers rekenden dat bijna tot achter de komma door. Als 1000 deelnemers hun vervoerwijze 10 jaar lang zouden wijzigen van ‘niet-actief’ naar ‘fietsen’, zou dat leiden tot 26 extra opnamen in het ziekenhuis (van wie er 3 zouden leiden tot een opname langer dan een week). Aan de andere kant zouden er 15 minder gevallen van kanker voorkomen, 4 gevallen van hart- en vaatziekten en er zouden 3 personen minder overlijden.

Volgens de onderzoekers bewijzen de uitkomsten vooral dat fietsen (in Engeland) veilig moet worden om ten volle te profiteren van de gezondheidsvoordelen.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Moeten we naar het werk fietsen?

No data found
Scroll naar boven