Milieuvriendelijke fietspaden

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:13-10-2016

Bij een milieuvriendelijk vervoermiddel past een milieuvriendelijk fietspad, zo vinden sommige wegbeheerders. Vandaar dat innovatieve oplossingen worden bedacht om de milieubelasting van betonnen en asfalt wegdekken terug te dringen.


In Zeewolde doet men dat door het cement in het beton te vervangen door zogenaamde geopolymeren. Bij cementgebonden betonproducten komt relatief veel CO2 vrij. Daarom wordt ook wel poederkoolvliegas of het CO2-vriendelijker hoogovencement toegepast. Bij de bij de renovatie van het fietspad op de Gelderseweg in Zeewolde is het cement vervangen door een minder milieubelastend bindmiddel, gebaseerd op silicium en aluminium. Dat wordt gemengd met alkaliën waardoor een chemische reactie ontstaat met als resultaat een kunstmatig ‘geopolymeergesteente’.

Doordat het energie-intensieve productieproces van cement overbodig is bij dit wegdek, heeft de wegverharding een hele lage CO2-footprint, aldus de leverancier. De emissiereductie, ten opzichte van portlandcement is voor het fietspad in Zeewolde uitgekomen op ruim 65%.

Tussen Leeuwarden en het dorpje Stiens is een fietspad voorzien van asfalt, gemaakt met hergebruikt toiletpapier. In de afvalstromen die waterschappen verwerken zit veel toiletpapier, aldus KNN Cellulose, één van de initiatiefnemers in dit project. Het is een hoge kostenpost voor waterschappen. Daarom is onderzocht of het papier opnieuw bruikbaar is als grondstof voor andere industrieën. In de asfaltindustrie wordt al cellulose gebruikt om asfalt steviger en duurzamer te maken. Voor de fietssnelweg tussen Leeuwarden en Stiens heeft men nu voor het eerst toiletpapier als basis voor gebruikt.

Relevantie

Scroll naar boven