Met landelijk MaaS-platform is complete reis te plannen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:24-02-2021
NS, RET en HTM doen een nieuwe poging om te komen tot een landelijke MaaS-platform. Het platform moet het mogelijk maken om een reis met verschillende vervoermiddelen in één keer online te plannen, boeken en betalen.

In het verleden zijn al diverse pogingen gestrand om de reis van A naar B via één app te plannen, tot nu toe zonder veel succes. NS, RET en HTM investeren nu enkele tonnen in een geheel nieuw platform waar andere vervoeraanbieders op kunnen aansluiten.

Met het nieuwe platform moet het straks voor consumenten makkelijker worden om gebruik te maken van beschikbare vervoermiddelen. Het platform kan verbonden worden met al bestaande apps van MaaS-providers zoals de NS, RET, HTM. Maar het platform kan ook andere bestaande apps en nieuwe apps bedienen, bijvoorbeeld voor aanbieders van deelfietsen.

Men verwacht dat in het najaar de eerste apps van MaaS-providers het licht zullen zien waarmee consumenten hun multimodale reis in heel Nederland kunnen plannen. Zo’n app houdt rekening met ieders persoonlijke voorkeuren en past het advies daarop aan. Bovendien is er geen gedoe met verschillende vervoersbewijzen en de betaling ervan: ook dat zal via de app of website in één keer te regelen zijn.

De initiatiefnemers willen de mobiliteitsdiensten van zoveel mogelijk aanbieders in Nederland samenbrengen. Of het nu gaat om taxibedrijven of deelfietsen, e-scooters of zelfs particuliere automobilisten. Hoe meer partijen hun diensten aanbieden, hoe beter het écht mogelijk wordt om heel Nederland digitaal te ontsluiten.
Siemens Mobility bouwt het zogenaamde Rivier-platform.  Een MaaSdienstverlener die meedoet kan tegelijkertijd een rol als ‘totale’ mobiliteitsaanbieder vervullen. HTM kan bijvoorbeeld zowel zijn dienstregeling ontsluiten via het platform, als via de app de diensten van álle aangesloten partijen aanbieden.

Een organisatie achter Rivier verzorgt de operatie van het platform, sluit nieuwe partijen aan en stuurt de verdere doorontwikkeling. NS, RET en HTM zijn als aandeelhouders gezamenlijk eigenaar van de nieuwe joint venture die het MaaS-platform gaan exploiteren. Het platform wordt open ingericht met neutrale algoritmes die primair de consumenten dienen. De centrale filosofie is dat het platform openstaat voor zo veel mogelijk partijen die zo laagdrempelig mogelijk bij het platform kunnen aansluiten. Het platform heeft geen winstoogmerk, maar moet kostendekkend zijn. De kosten worden zo veel mogelijk naar gebruik verdeeld tussen de aangesloten partijen. Deelnemende mobiliteitsaanbieders betalen voor de ontsluiting van hun diensten een bijdrage aan het platform; de MaaS-dienstverleners betalen voor het platform op basis van gebruik.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Met landelijk MaaS-platform is complete reis te plannen

Scroll naar boven