Mentale gezondheidswinst motiveert om meer te fietsen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:14-02-2024
Gedragsbureau Duwtje ontwikkelde in opdracht van Brainport Bereikbaar een aantal gedragsinterventies om mensen te stimuleren om meer te gaan fietsen. De meest effectieve maatregel speelde in op de intrinsieke motivatie om te gaan fietsen omdat het goed is voor je mentale gezondheid.

Een andere interventie die inspeelde op de fysieke gezondheid was verrassend genoeg nauwelijks effectief. “We denken dat het te maken heeft met wat wij in de sociale psychologie ‘delay discounting’ noemen”, zegt  vertelt onderzoeker Loes Kievitsbosch van Duwtje hierover in een interview op de website van Smartwayz.NL, dat Brainport Bereikbaar ondersteunde bij dit pilotonderzoek. “Oftewel: we kennen minder waarde toe aan een beloning die in de verre toekomst ligt dan een beloning in de nabije toekomst. Zodra je op de fiets stapt ervaar je vrijwel meteen de mentale gezondheidsvoordelen: je hoofd wordt leeg en je voelt je ontspannen. Maar de fysieke gezondheidsvoordelen zoals een betere conditie of spieropbouw ervaar je pas na enkele weken.”
 
Duwtje ontwikkelde ook interventies gericht op sociale normen, zoals het overnemen van het fietsgedrag van anderen. Het pilotonderzoek vond plaats onder medewerkers van het Summa College, dat bestaat uit 26 scholen in het middelbaar beroepsonderwijs in de regio Eindhoven. Het hele interview over het onderzoek is hier te lezen.

Bron: Smartwayz.NL

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Mentale gezondheidswinst motiveert om meer te fietsen

Scroll naar boven