Meer fietsers op snelfietsroutes in Gelderland

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:12-04-2019
Gemiddeld zijn op de snelfietsroutes in Gelderland in de afgelopen drie jaar 29% meer fietsers geteld.

 • provincie_fietskaart1-(1).pngIn het najaar van 2018 is er weer op de snelle fietsroutes geteld in Gelderland. Dat gebeurt sinds 2015. Het blijkt dat er steeds meer gefietst wordt op de snelle fietsroutes. Zodra een nieuwe route gereed is stijgt het aantal fietsers op de route.

  Met telslangen op het wegdek zijn drie weken lang alle fietsers geteld. De cijfers die op de afbeelding te zien zijn tonen het gemiddelde van deze drie weken. Er is onderscheid gemaakt in werkdagen en weekend
  De getallen op de afbeelding zijn het aantal fietsers op het drukste punt van de route. Het is namelijk niet overal even druk. Vlak bij de stations en op plekken waar een aantal fietspaden bij elkaar komen is het drukker dan bijvoorbeeld halverwege de route. Niet iedereen fietst de hele route van het begin tot het eind. De meeste fietsers haken aan op een bepaald punt van de snelle fietsroute.

  Uit de telgegevens is af te leiden dat op de routes die gereed zijn meer gefietst wordt dan op de routes die nog in uitvoering zijn. In 2017 werden iets minder fietsen geteld dan in de andere jaren. Er is toen geteld bij regenachtig weer, wat een verklaring kan zijn. Als het regent laten sommige forensen de fiets staan. Daarom is het van belang elk jaar in dezelfde periode te tellen, zodat weersinvloeden na een aantal jaren minder invloed hebben op de trendlijn.

  Binnenkort worden in de atlas verkeer op de website van de provincie de laatste tellingen bijgewerkt. Daarnaast hebben ook gemeenten hun telgegevens met de provincie gedeeld. Die staan ook op deze kaart. Verder is een app in ontwikkeling waarop tellingen van fietspaden, snelle fietsroutes en provinciewegen zijn opgenomen. Naast de telgegevens zijn hier ook algemene fietsgegevens te vinden (b.v. veiligheid, fiets verplaatsingen, ritlengte, motief, enz.) en gegevens rond het Hoofdfietsnet Gelderland.

 • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Meer fietsers op snelfietsroutes in Gelderland

No data found
Scroll naar boven