Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Lokale aanpak veilig fietsen LeidschendamVoorburg

Lokale aanpak veilig fietsen Leidschendam-Voorburg

  • Soort:Beleidsdocumenten
  • Auteur:A. Kranenburg
  • Uitgever:Gemeente Leidschendam-Voorburg
  • Datum:04-08-2014

Uitwerking Lokale aanpak veilig fietsen van de gemeente Leidschendam-Voorburg&- ‘obstakels in de openbare ruimte&'


 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
  • Nederland is een fietsland, de populariteit van het vervoermiddel blijft groeien door nieuwe infrastructuur en nieuwe fietsvormen (transportfietsen, elektrische fietsen, fietstaxi’s e.d.). Een keerzijde van de mobiliteitsgroei is het aantal ernstig gewonden dat valt onder fietsers.
    Om de stijgende trend in het aantal ernstig verkeersgewonden te keren, heeft de minister van Infrastructuur en Milieu samen met alle regionale overheden in de Beleidsimpuls
    Verkeersveiligheid 23 extra maatregelen vastgesteld. De focus ligt daarbij op het verbeteren van de verkeersveiligheid van de risicogroepen ouderen, fietsers en jonge bestuurders. Onderdeel van de Beleidsimpuls is de toezegging van de VNG dat alle gemeenten uiterlijk eind 2013 een ‘Lokale aanpak veilig fietsen’ vaststellen, waarbij gemeenten lokale verkeersveiligheidsknelpunten voor fietsers in kaart brengen en een verbeteraanpak met gedrags- en/of infrastructurele maatregelen opstellen. Eind juli 2013 hebben het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de VNG en het CROW-Fietsberaad een Modelaanpak Veilig Fietsen vastgesteld om gemeenten te helpen bij het opstellen van een lokale aanpak veilig fietsen. Door een slimme aanpak en samenwerking met andere partijen geven zij aan dat in relatief korte tijd en zonder veel geld een verbetering in de fietsveiligheid kan worden bewerkstelligd.

    Landelijke gegevens vs Leidschendam-Voorburg fietsongevallen
    In de ‘Modelaanpak Veilig Fietsen’ staat vermeld dat in 2011 meer dan de helft van de ernstig gewonden in het verkeer fietser was. De meeste ongevallen waarbij fietsers het slachtoffer zijn, vinden plaats op lokale wegen. In ‘Fietsberaadpublicatie 19a. Grip op eenzijdige ongevallen’ van het Fietsberaad wordt vermeld dat uit onderzoek van de ziekenhuisregistraties blijkt dat 60 procent van alle ernstigverkeersgewonden onder fietsers slachtoffer is van een eenzijdig fietsongeval. Onder een eenzijdig fietsongeval wordt een ongeval verstaan waarbij fietsers vallen of tegen een obstakel botsen.

    Wanneer deze landelijke gegevens vergeleken worden met de geregistreerde ongevallen in
    Leidschendam-Voorburg, is af te lezen dat het aantal eenzijdige ongevallen met fietsers niet blijkt uit de ongevallenregistraties. Deze ongevallen worden nauwelijks door de politie
    geregistreerd. Bij ca. 30% van de geregistreerde ongevallen is een fietser betrokken. Bij het aantal ernstige ongevallen ligt dit percentage op ca. 66%. Het aantal geregistreerde eenzijdige ongevallen is met minder dan 1% zeer laag.

Relevantie

Scroll naar boven