Lease-deelfiets voor bedrijven

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:14-11-2019
Wellicht het beste van twee werelden? Een leasefiets inzetten als deelfiets. Dat gebeurt sinds kort in de haven van Schiedam.

 • Sinds een maand zetten drie scheepvaartbedrijven daar in totaal 50 deelfietsen in voor het vervoer van het ov naar het bedrijf. Of voor ritjes binnen het havengebied.

  De uitvoering ligt in handen van X.bike. Die hebben de leasefiets gecombineerd met het deelconcept. Een fiets leasen bij X.bike kost € 35 per maand. In deze prijs is de fiets, de service, software en rapportage inbegrepen.

  Alle fietsen die voor deze prijs geleased worden zijn voorzien van een slim slot dat het delen van de fiets mogelijk maakt. Dat delen wordt beperkt tot de eigen werknemers doordat  je een account moet aanmaken met het werk e-mailadres. Via de app kun je vervolgens een fiets reserveren op een (digitale) ‘parking spot’ in de buurt.

  Gemiddeld maken bij bedrijven drie mensen gebruik van één fiets, zo rekent X.bike voor. Daarmee zouden de kosten per gebruiker op circa €11 per maand uitkomen. ‘Een zeer goedkope manier om uw personeel een flexibele ‘last mile’ oplossing van en naar kantoor te bieden.’

  Dat gebeurt inmiddels bij een aantal bedrijven op die manier. Bijvoorbeeld bij Netflix. Die heeft voor de Amsterdamse vestiging 10 fietsen in gebruik die zijn voorzien van een Netflix-logo. Dankzij het digitale slot zijn de fietsen makkelijk te reserveren en door iedereen op kantoor te gebruiken. 

  Ook EY, een accountbureau op de Zuidas, zet X.bike in. Niet vanaf het ov, maar vanaf de RAI parkeergarage op 1,5 km afstand van het kantoorgebouw. Dat is namelijk de dichtstbijzijnde plek waar werknemers meestal hun auto nog kwijt kunnen. De 50 fietsen worden volgens X.bike door zo’n 200 werknemers gebruikt, die er maandelijks 1700-2100 ritten mee maken.

 • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Lease-deelfiets voor bedrijven

No data found
Scroll naar boven