Langste fietsbrug van Europa komt in Groningen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:04-03-2020
De Blauwe Loper wordt een nieuwe fiets- en voetgangersverbinding tussen Blauwestad en Winschoten. Het wordt met 800 meter de langste fietsbrug van Europa.

Winschoten en Blauwestad liggen valk bij elkaar, maar voor fietsers en voetgangers is er nu geen directe verbinding tussen beide kernen. Op dit moment worden de beide kernen gescheiden door de A7, het Oldambtmeer en het Winschoterdiep. Als de Blauwe Loper eind dit jaar klaar is, ligt er een directe fiets- en voetgangersverbinding tussen Winschoten en Blauwestad.

De brug bestaat eigenlijk uit vier bruggen, Ze overspannen het Winschoterdiep, de A7, de ecologische zone en  het Oldambtmeer. De brug wordt hoofdzakelijk gebouwd in hout en is minimaal 3,5 meter breed. 
Die ondersteuningen onder de houten loper zijn sierlijk en lichtvoetig. ‘Door de kruisvormige ondersteuningen ontstaat een mooi luchtig en transparant beeld onder de loper met een minimale touch met het landschap’, aldus de ontwerpers. 

De Blauwe Loper wordt voorzien van energiezuinige verlichting, zodat de brug ook in het donker goed zichtbaar is. Camera's houden het beweegbare deel van de brug over het Winschoterdiep in de gaten.


 

Fietsbrug onder brug

Langs de nieuw aan te leggen verlengde A15 in Gelderland over het Pannerdensch kanaal  komt een snelle fietsroute van Ressen tot Groessen, de F15. De fietsbrug komt daar onder de brug voor auto’s te hangen. Er ligt een  een voorstel daartoe waarbij een uitzichtpunt is voorzien, waar fietsers en wandelaars vrij uitzicht hebben over het Pannerdensch Kanaal en de uiterwaarden. De brug moet in 2024 klaar zijn.

brugpannerdenschkanaal.jpg

 

 

 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Langste fietsbrug van Europa komt in Groningen

Scroll naar boven