Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Ja, de e-fiets is echt goed voor het milieu

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:19-02-2020
De onderzoekers van de universiteit Eindhoven wilden het nu wel eens echt weten. Is de e-fiets inderdaad beter voor het milieu? Immers, veel e-fietsers reden voordien op een gewone fiets, en daar wordt het milieu niet persé beter van.

efiets-(1).jpgAan de hand van het MobiliteitsPanel Nederland keken ze in hoeverre de e-fiets daadwerkelijk leidt tot minder gebruik van de gewone fiets. En of e-fietsers daar tegenover vaker de auto laten staan.

Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat het gebruik van de gewone fiets behoorlijk afneemt na aanschaf van een e-fiets. Het autogebruik neemt aanzienlijk minder af.

Het aandeel van de autokilometers is echter veel groter dan het aandeel gewone-fietskilometers; rond 60 procent voor de auto tegen 20 procent voor de gewone fiets. Ook de emissie per passagierskilometer van een e-fiets is veel kleiner dan dat van een auto.

Dat betekent per saldo dat de e-fiets beter is voor het milieu.

Het onderzoek maakt ook duidelijk dat e-fietser jonger dan 50 en de leeftijdsgroep 60-69 jaar meer geneigd zijn om uit de auto te stappen. De onderzoekers denken dat de eersten voelen dat meer lichaamsbeweging heilzaam is. En dat de ouderen wat meer de tijd aan zichzelf hebben en daar past een e-fiets goed in.
Ook mensen in de buitengebieden laten de auto vaker staan dan stadsmensen na aanschaf van een e-fiets. Het is dus niet verkeerd om die groepen extra aandacht te schenken bij het promoten van de e-fiets, aldus de onderzoekers.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Ja, de e-fiets is echt goed voor het milieu

Scroll naar boven