Hoe houd je Shared Space toegankelijk voor iedereen?

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:03-03-2023
Shared-space-omgevingen blijken soms minder toegankelijk voor mensen met een beperking. De nieuwe publicatie Toegankelijkheid in Shared Space, die CROW-KpVV op 23 februari presenteerde, biedt inzichten voor het ontwerp van shared-space-omgevingen die toegankelijk zijn voor iedereen.

Een meer inclusieve inrichting van de openbare ruimte vergt ontwerpeisen waarin de toegankelijkheid voor mensen met een beperking in hun mobiliteit centraal staat. Een ontwerp dat geschikt is voor verkeersdeelnemers met een beperking is geschikt voor iedereen, zo is de achterliggende gedachte. In shared-space-omgevingen kan de toegankelijkheid onder druk staan, bijvoorbeeld door het ontbreken van bepaalde structurerende elementen, zoals belijning, die op andere plaatsen wel in het straatbeeld aanwezig zijn. De nieuwe publicatie van CROW-KpVV biedt inzichten om de toegankelijkheid te borgen.
 

Oplossing

Een groot deel van de publicatie is gewijd aan oplossingen in de inrichting die aansluiten bij de behoeften van mensen met een beperking en is geïllustreerd met van foto’s van geslaagde en minder geslaagde voorbeelden. Duidelijke geleidelijnen en obstakelvrije routes zijn bijvoorbeeld noodzakelijk voor mensen met een visuele beperking. Voor mensen met een auditieve beperking – daaronder vallen ook mensen met koptelefoons op – zijn goede zichtlijnen van belang, zodat ze het verkeer kunnen zien aankomen. Mensen met een motorische of een cognitieve beperking hebben behoefte aan rustpunten tijdens de oversteek van een shared-space-omgeving, zodat zij kunnen uitrusten of de situatie opnieuw kunnen overzien. Pictogrammen in plaats van teksten maken een omgeving toegankelijk voor mensen met dyslexie of laaggeletterdheid. En voor kinderen zijn alternatieve, conflictvrije routes langs de rand van het shared-space-gebied wenselijk. Het is daarbij niet gezegd dat een oplossing die voor de ene groep positief uitpakt dat ook voor de andere doet, het streven zou moeten zijn naar een set oplossingen die voor alle groepen het gewenste resultaat opleveren.
 

Proces

De publicatie besteedt ook aandacht aan het proces voor het ontwikkelen van een shared-space-omgeving en legt daarin de nadruk op de participatie van bewoners, ondernemers en professionals in alle stappen. Uit een van de praktijkervaringen volgde als leerpunt dat de rol van de bewoners in een werkgroep onvoldoende expliciet was. Bij Kenniscentrum Shared Space zijn praktijkvoorbeelden te vinden en te delen.
Het webinar van de presentatie is binnenkort terug te kijken op de website van Kennisnetwerk Toegankelijkheid.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Hoe houd je Shared Space toegankelijk voor iedereen?

Scroll naar boven