Hightech 'witte-fietsenplan' in Lyon succesvol

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:05-10-2005
Het Vélo&'v concept in Lyon slaat aan. Op zo&'n 100 plaatsen in de stad kunnen gebruikers met een prepaidkaart een bijna-gratis fiets oppikken. Ruim 15000 inwoners van de stad namen in de eerste maanden al een abonnement.

Het V�lo'v concept in Lyon slaat aan. Op zo'n 100 plaatsen in de stad kunnen gebruikers met een prepaidkaart een bijna-gratis fiets oppikken. Ruim 15000 inwoners van de stad namen in de eerste maanden al een abonnement.

In totaal staan sinds dit voorjaar 1500 zilver-rode fietsen klaar, die 24 uur per dag gebruikt kunnen worden. Daarvoor heeft men een prepaidkaart nodig, die ? 5,- per jaar kost, of een weekpas voor ? 1,-. De eerste 30 minuten zijn gratis, daarna betaalt men ? 0,50 per half uur.
Het lage tarief is mogelijk gemaakt omdat het systeem voor een belangrijk deel wordt gefinancierd uit een deal die de gemeente afsloot met een groot 'outdoor advertising' bedrijf. Behalve reclame op de fietsen zelf omvatte de overeenkomst ook reclame op bussen en trams.
Technisch is het systeem zeer geavanceerd. Als een fiets wordt teruggezet in het rek, wordt automatisch gecontroleerd of de bandenspanning, de remmen en de verlichting nog in orde zijn.
Gemiddeld wordt een fiets 6,5 keer per dag gebruikt, hetgeen soms al tot lege rekken leidt. Maar dan wordt elektronisch doorverwezen naar een rek in de buurt waar nog wel fietsen staan.
De bedoeling is dat het aantal fietsen binnen twee jaar wordt uitgebreid tot 4000. Het experiment trekt inmiddels internationale belangstelling. Want behalve Parijs zou naar verluidt ook Amsterdam ge�nteresseerd zijn.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Hightech 'witte-fietsenplan' in Lyon succesvol

Scroll naar boven