Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Helpt zo'n anti-diefstal stickertje op de fietsbeugel?

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:25-03-2021
Het is eenvoudig en goedkoop: een stickertje op de fietsbeugel dat fietsers aanspoort de fiets goed vast te zetten, liefst met twee sloten. Maar helpt het ook?

sticker_l.jpgOnderzoekers van op het gebied van veiligheid van Belgische en Nederlandse universiteiten deden enkele experimenten. Men begon met een eenvoudige sticker te plakken op de fietsnietjes in de buurt van een Belgische universiteitscampus. De ervaring leert dat daar nogal wat fietsen verdwenen. De sticker liet een groene smiley zien met een goed vastgezette fiets. Een rode smiley liet zien hoe het niet moet, namelijk met één slot en niet vast aan het rek. Verder werd de tekst  ‘Lock your bike twice… and don’t suffer from theft’ toegevoegd, zowel in het Engels als het Nederlands. Later werd er ook nog een poster aan toegevoegd die in de buurt werd opgehangen.
sticker2.JPG

Zes parkeerplekken werden geselecteerd. De capaciteit varieerde van 86 tot 164 fietsen. De stallingen waren zowel toegankelijk voor studenten als voor het overige publiek, inclusief toeristen. De helft werd voorzien van stickers en posters, de andere helft werd gebruikt als controlegroep.

De resultaten [open access] werden ingedeeld in goed (twee sloten gebruikt waarvan in ieder geval één aan het rek), acceptabel (één slot aan het rek) of slecht (geen slot of één slot niet vastgemaakt aan het rek).
Vooraf viel 30 procent in de categorie slecht, 30 procent in de categorie acceptabel en 40 procent in de categorie goed. Na het aanbrengen van de sticker nam het aantal goed geparkeerde fietsen toe tot 50 procent.

Het aantal slecht op slot gezette fietsen daalde tot circa 20 procent. Binnen de groep acceptabel veranderde weinig. Het toevoegen van de poster maakte niet zo veel verschil.

Zo’n sticker lijkt dus zinvol. Maar de onderzoekers merken wel op dat er ook wat nadelen aan zo’n actie kleven. ‘Blaming the victim’ heet dat. Het kan ertoe leiden dat mensen zich onveiliger gaan voelen. Zorg er daarom ieder geval voor dat je ook duidelijk maakt dat er wat gedaan wordt aan fietsdiefstal, zoals beter beveiligde stallingsvoorzieningen, zo bevelen ze aan.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Helpt zo'n anti-diefstal stickertje op de fietsbeugel?

Scroll naar boven