Helpt de zelfrijdende fiets de zelfrijdende fietser?

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:11-08-2019
De zelfrijdende fiets blijft wetenschappers boeien. Verschillende universiteiten werken eraan. In China ontwikkelden ze een exemplaar dat moeiteloos over drempels rijdt en op commando afslaat. Ondertussen houdt de fiets voetgangers in de gaten.

 • Het is meer bedoeld als technische exercitie dan dat men al een grote toekomst voorziet voor de zelfrijdende fiets. In sommige toekomstvisies wordt een zelfrijdende fiets ingezet als deelfiets, die zichzelf na gebruik terugzet in het dockingstation. Maar dat is nog ver weg.

  Je ziet wel dat bepaalde elementen van de zelfrijdende fiets ook zelfrijdende fietsers kunnen helpen. Zo zijn nu ontwikkelde fietsen in staat om zelfstandig evenwicht te bewaren en dat kan wellicht oudere fietsers helpen om langer door te fietsen.

  De nieuwe Chinese fiets is voorzien van een zogenaamde neuromorphic chip, gemodelleerd naar het menselijk brein. Zo’n chip maakt het mogelijk dat de fiets reageert op stemcommando’s, de omgeving herkent, obstakels vermijdt en bij dit alles in evenwicht blijft.

  De chip voert nu nog voorgeprogrammeerde handelingen uit, maar in de toekomst zullen dergelijk chips zelflerend worden, zodat een zelfrijdende fiets uit zichzelf steeds slimmer wordt.

  Een ander onderzoekinstituut dat aan de zelfrijdende fiets werkt is de Amerikaanse Cornell University. Deze video laat zien hoever men daarmee is.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Helpt de zelfrijdende fiets de zelfrijdende fietser?

No data found
Scroll naar boven