'Help de fietser onder de Bieb'

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:15-01-2014

"Ik wist niet eens dat er een fietsenstalling is. Terwijl ik alleen maar per fiets naar de centrale bieb ga''. Dat meldt één van de inzenders van de prijsvraag die Stadsdeel Centrum van Amsterdam heeft uitgeschreven waarbij om oplossingen wordt gevraagd om de leegstand van de ondergrondse fietsenstalling bij de bibliotheek tegen te gaan.


 • ''Daarom dit eenvoudige voorstel: vermeld op de website van de bibliotheek dat er een fietsenstalling is. Geloof het of niet: die informatie is er nu niet te vinden."

  De stalling onder de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) biedt ruimte aan zo'n 1000 fietsen en 10 scooters. Hij is bovendien gratis en goed verlicht. Toch parkeren de meeste bezoekers hun fiets liever op het plein rond de bibliotheek en voor het ernaast gelegen Conservatorium.

  De stalling staat dan ook vaak voor tweederde leeg. De gemeente wil nu door middel van crowdsourcing aan oplossingen komen.

  Via www.centrum.amsterdam.nl/OBAlive kan iedereen voorstellen doen voor verbeteringen, de winnaar verdient €500,- . De website biedt daarbij de nodig aanvullende informatie in de vorm van een 360-gradenfoto, cijfers, artikelen over fietsparkeren en beleidskaders.

  Het idee moet ook toepasbaar zijn bij andere ondergrondse stallingen. Reageren kan nog tot 7 februari 2014.

  De eerste reacties laten zien dat onbekendheid met de stallingsmogelijkheid vaak reden is om niet ondergronds te parkeren. Een andere veelgenoemde reden is dat een directe binnendoorverbinding (lift of trap) naar de bibliotheek ontbreekt.

  Dergelijke reacties zijn deels ook terug te vinden in de enquête die voorafgaand onder de bezoekers is gehouden over de vraag waarom ze hun fiets wel of niet in de stalling plaatsen.

  Van de respondenten die hun fiets ergens op het plein hebben gestald vinden de meesten dit sneller en gemakkelijker. Een derde wist niet dat er een parkeergarage bestaat.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

'Help de fietser onder de Bieb'

No data found
Scroll naar boven