Groningen en Drenthe moeten samenwerking op fietsgebied beter vastleggen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:15-07-2024
De Noordelijke Rekenkamer heeft het fietsbeleid van de drie noordelijke provincies tegen het licht gehouden voor de periode 2016-2022. Groningen kwam van de drie het dichtst bij het realiseren van de gestelde doelen. Bij samenwerking, zoals voor de doorfietsroute Assen-Groningen, zouden de provincies de onderlinge verantwoordelijkheden beter schriftelijk moeten vastleggen.

De provincie Groningen lijkt er van de drie noordelijke provincies het best in te slagen het fietsen te stimuleren. Zo streeft de provincie ernaar om het aantal verplaatsingen en afgelegde afstand op de fiets per persoon met 10 procent te laten toenemen tussen 2014 en 2025. Hiervoor ligt de provincie nog op koers. De provincie Drenthe had als doel het fietsgebruik tussen 2012 en 2020 te laten stijgen met 20 procent, maar het resultaat is een kleine daling. Friesland had als doel het aandeel fiets in afstanden tot 7,5 km te behouden en dat in afstanden tot 15 km te vergroten, maar het is op basis van monitoringsgegevens niet vast te stellen of de provincie daarin is geslaagd.  
 
Verkeersveiligheid
Zowel Friesland als Drenthe streefden op het gebied van verkeersveiligheid naar een daling van het aantal ernstige fietsongevallen met respectievelijk 25 en 50 procent. In beide provincies was een stijging te zien. Groningen streefde naar een maximum van 25 verkeersdoden en 300 ernstig gewonden in de provincie. Het lijkt erop dat de Noordelijke Rekenkamer dit in het rapport als streefcijfers voor fietsers beschouwt, maar het is waarschijnlijker dat dit de cijfers zijn voor het totaal aantal verkeersslachtoffers in de provincie. Het aantal fietsslachtoffers stijgt wel minder dan in de andere provincies, het aantal ernstig gewonden is lager dan in 2015-2016.  
 
Recreatief fietsen
Naast de doelen op het gebied van fietsstimulering en verkeersveiligheid keek de Noordelijke Rekenkamer ook naar fietsinfrastructuur en recreatie. Zowel in Friesland als Drenthe steeg het consumentenoordeel over de fietsinfrastructuur en Drenthe kwam zoals gewenst in de top 3 van fietsprovincies. Groningen had geen doelen op het gebied van recreatie maar richtte zich wel op de stimulering van de ketenmobiliteit door het aanleggen van fietsenstallingen op alle 34 ov-overstappunten en het plaatsen van deelfietsen op veertien van deze locaties. De consumentenwaardering is met 6,7 lager dan de 7,5 die de provincie nastreefde.  
 
Samenwerken
De provincies Drenthe en Groningen krijgen van de Noordelijke Rekenkamer de aanbeveling om samenwerking tussen beide provincies of met aangrenzende gemeenten schriftelijk vast te leggen, zodat men weet waar financiële verantwoordelijkheid ligt. De provincie Friesland zou meer de samenwerking moeten opzoeken met provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties. Ook zouden alle activiteiten rond het fietsbeleid in de provincie in één programma moeten worden ondergebracht en men zou aandacht moeten besteden aan de evalueerbaarheid van de resultaten en het publiceren van de tussentijdse voortgang. De provincie Drenthe kreeg als aanbeveling mee om doelen te stellen die zowel concreet als realistisch zijn en resultaten structureel te monitoren.
 
Rapporten
De Noordelijke Rekenkamer doet onafhankelijk onderzoek naar het beleid van de drie noordelijke provincies. De organisatie stelde voor Drenthe, Friesland en Groningen een eigen rapport op met de doelstellingen van die provincies op fietsgebied, hoeverre deze gehaald zijn en hoe ze gemonitord worden.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Groningen en Drenthe moeten samenwerking op fietsgebied beter vastleggen

Scroll naar boven