De gemeente Tholen heeft de afgelopen jaren, in het kader van het verkeerscirculatieplan (VCP) Tholen uit 1997, het Beknopt Verkeersplan Sint-Maartensdijk uit 2000 en het verkeersveiligheidsplan (wegencategoriseringsplan en werkplan gedragsbeïnvloeding) uit 2001, intensief gewerkt aan het creëren van een goed functionerend en veilig wegennet.
Middels aanleg van o.a. inritconstructies en poortconstructies zijn de verschillende wegcategorieën herkenbaar gemaakt in het straatbeeld binnen de verschillende kernen. Regeren is echter vooruitzien en door nieuwe ontwikkelingen en inzichten is het noodzakelijk het verkeersbeleid te actualiseren. Dit is noodzakelijk om ook voor de toekomst een adequate verkeersstructuur te kunnen waarborgen. In het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) wordt het beleid op het gebied van verkeer en vervoer in de gemeente Tholen aangegeven voor de komende jaren. Er dient een visie ontwikkeld te worden op het verkeer en vervoer in de gemeente. Het betreft niet alleen een visie op de infrastructuur, maar ook een visie op de wijze waarop met toekomstige ontwikkelingen moet worden omgegaan. Ontwikkelingen in de infrastructuur (bijvoorbeeld doortrekking van de A4), maar uiteraard ook ruimtelijke ontwikkelingen (o.a. ontwikkeling havengebied Sint-Annaland, woningbouw in Tholen en ontwikkelingen ten zuiden van Sint-Maartensdijk).
De vraag die moet worden beantwoord is op welke wijze tegemoet moet worden gekomen
aan de steeds meer toenemende vraag van het autoverkeer, zowel rijdend als stilstaand. Is
de auto leidend of wordt meer prioriteit gegeven aan de 'zwakkere' langzaam verkeersdeelnemer? Op welke wijze wordt het landbouwverkeer gefaciliteerd? Het is evident dat het belangrijk is bij het formuleren van beleid aan te sluiten op vigerend
landelijk, provinciaal, regionaal en gemeentelijk beleid.
Met beleid alléén zijn we er natuurlijk niet. Het beleid zal een vertaling naar maatregelen
moeten krijgen. Daarnaast is het van belang dat naast beleidsuitgangspunten ook concrete meetbare en haalbare kwalitatieve en kwantitatieve indicatoren worden geformuleerd.
Op deze wijze kan het te voeren beleid eenvoudig periodiek worden gemonitord en
geëvalueerd en daar waar nodig worden bijgesteld.
Het GVVP heeft een looptijd van circa tien jaar. Na vijf jaar zal een evaluatie plaatsvinden.
Tijdens de uitvoering van maatregelen en onderzoeken kunnen immers zaken naar voren
komen die aanleiding geven tot wijziging van beleid. Aan het GVVP is een uitvoeringsprogramma gekoppeld voor de komende vier jaar (2009 tot en met 2012). In het uitvoeringsprogramma worden diverse studies en onderzoeken genoemd waaruit maatregelen zullen voortvloeien welke in de jaren na 2012 uitgevoerd zullen moeten worden. Deze zullen aan bod komen in het uitvoeringsprogramma 2013 tot en met 2016. Omdat de uitvoering van infrastructurele maatregelen veelal gekoppeld is aan herbestratings - en / of rioleringswerken, wordt het uitvoeringsprogramma jaarlijks geactualiseerd.
Hoofddoelstelling
De hoofddoelstelling van het gemeentelijk verkeers- en vervoersbeleid , die in algemene
bewoordingen het totale beleidsterrein van verkeer en vervoer bevat, luidt als volgt:
- Het creëren van een doelmatig, veilig en duurzaam verkeers- en vervoerssysteem waarvan de kwaliteit voor de individuele gebruiker in een goede verhouding staat tot de kwaliteit voor de samenleving als geheel. De verkeershinder voor de omgeving dient hierbij tot een minimum te worden beperkt •