Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Geen sleutel meer nodig voor OV-fiets

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:11-01-2021
Na een succesvolle test introduceert NS een elektronisch slot voor de OV-fiets dat opent met de OV-chipkaart. Hiermee kunnen reizigers nog makkelijker en sneller een OV-fiets huren.

De fietsenstalling van station Apeldoorn had de primeur. Daar liep al een proef om het systeem te testen en inmiddels zijn alle 400 OV-fietsen uitgerust met dit nieuwe slot waarbij de OV-chipkaart de fietssleutel vervangt. In 2021 krijgen steeds meer OV-fietsen het nieuwe OV-fietsslot. De verwachting is dat aan het einde van het jaar ca. 70% van de OV-fietsen is voorzien van het nieuwe slot.

Het elektronische slot opent door een OV-chipkaart tegen het slot te houden. Als er een OV-fietsabonnement op de OV-chipkaart staat, springt het slot vanzelf open. Zet de fiets op slot door de knop op het slot in te drukken en het ringslot te sluiten. Bij het terugbrengen van de OV-fiets wordt de huur automatisch beëindigd na het sluiten van het slot.

In de NS Lab-app (de proeftuinapp van NS) staat nu ook informatie over OV-fiets. Hier vinden reizigers uitleg over het nieuwe OV-fietsslot, antwoorden op de meest gestelde vragen en kunnen zoeken naar een locatie om een OV-fiets te huren. Als de reiziger een persoonlijke OV-chipkaart aan de app koppelt, geeft deze meer informatie over de huidige OV-fietsrit en de meest recente OV-fietsritten. Ook kan de reiziger in de app controleren of de OV-fiets goed is ingeleverd. 

NS biedt op dit moment 21.700 fietsen aan op bijna 300 huurlocaties in Nederland: stations, bus- of metrohaltes en P+R terreinen. Afgelopen vijf jaar stegen de OV-fiets ritten van 1,5 miljoen in 2014 naar 5,2 miljoen in 2019. Door Corona daalde het aantal OV-fietsritten in 2020 naar ruim 3 miljoen. Het aantal treinreizigers zakte vanwege corona naar ongeveer 30% ten opzichte van 2019. De OV-fietsritten zitten op 60% van het gebruikelijke aantal. Vooral OV-fietsen bij kleinere stations zijn in trek bij reizigers.
Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Geen sleutel meer nodig voor OV-fiets

Scroll naar boven