Gebruik fietsenstallingen loopt sterk terug door coronamaatregelen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:02-04-2020
De Corona-epidemie beïnvloedt ook het gebruik van fietsenstallingen. Veel gemeenten sluiten stallingen, elders loopt het gebruik sterk terug. Bijvoorbeeld rond Utrecht Centraal.

Om dit laatste inzichtelijk te maken heeft adviesbureau Keypoint de bezettingsgraad van de stallingen Stationsplein, Jaarbeursplein en Knoop geanalyseerd.

grafiek_coronastellingen.png

In de grafiek is de gecombineerde bezettingsgraad van de fietsenstallingen gedurende een reguliere werkweek (2 t/m 7 maart 2020) en de eerste volledige ‘coronawerkweek’ (16 t/m maart 2020) weergegeven.
Wat opvalt is dat de minimale bezettingsgraad van de fietsenstallingen nauwelijks verschilt. Een duidelijk verschil is wel te zien in het aantal fietsen dat gedurende de dag bijgeplaatst wordt. Tijdens een reguliere werkweek stijgt de bezettingsgraad duidelijk, tot deze rond het middaguur zijn piek bereikt. Na het ingaan van de coronamaatregelen verschillen het drukste en minst drukke moment nauwelijks nog.

De conclusie die Keypoint hieruit trekt is dat er sinds de verregaande coronamaatregelen bijna geen fietsen meer gestald worden gedurende de dag. Dit wijst erop dat de adviezen om thuis te blijven veelal worden opgevolgd. Wat verder opvalt aan deze analyse is het relatief hoge niveau van de minimale bezettingsgraad. Zelfs in een week waarin er weinig verplaatsingen zijn daalt de bezettingsgraad van de fietsenstallingen niet onder de 60%. Dit impliceert dat deze fietsenstalling veel als vaste stalplaats voor de fiets wordt gebruikt, bijvoorbeeld door forenzen en omwonenden. 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Gebruik fietsenstallingen loopt sterk terug door coronamaatregelen

Scroll naar boven