Futuristisch fietspad door de bomen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:20-04-2022
In Drenthe ligt niet zo ver van Borger het Boomkroonpad, een wandelpad hoog langs de toppen van de bomen. En in het Belgisch Limburg kun je op 10 meter hoogte een flink stuk door de bomen fietsen. In Italië gaat men nog een stap verder. Daar kun je binnenkort een fietspad door de bomen volgen, dat gedragen wordt door de bomen zelf.

The-Tree-Path-2.jpgHet pad is ontworpen door het fameuze ontwerpbureau CRA-Carlo Ratti Associati, samen met het Duitse bedrijf OLA. Dat bedrijf is gespecialiseerd in ‘botanische constructies’, waarmee bomen als steeds veranderende architectuurelementen worden ingezet.

Het project is gesitueerd op het Italiaanse platteland en leidt naar Sabbioneta - een van de bekendste UNESCO-werelderfgoedlocaties.

Details van het project zijn nog niet bekend, maar het plan voorziet in het planten van ongeveer duizend bomen, waarvan de groei volgens de makers ‘een centraal element van het ontwerpproces’ zijn. Wat dat precies betekent in de praktijk is niet helemaal duidelijk. De planten zouden rond een roestvrijstalen leuning groeien en de padstructuur in de loop van meerdere jaren opbouwen en transformeren, aldus de ontwerpers.

The-Tree-Path-800.jpgPassend in het tijdsbeeld bevat het pad digitale sensoren om bijvoorbeeld luchtvervuiling te meten en de gezondheids- en groeistatus van bomen. ‘De sensoren zullen er ook voor zorgen dat alle levende organismen langs het pad kunnen reageren op veranderende omgevingsomstandigheden of structurele belastingen - waardoor een visie van een "internet van bomen" wordt gerealiseerd.’

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Futuristisch fietspad door de bomen

Scroll naar boven