Fietsmaatjes: met geld en goede woorden automobilisten tot fietsen bewegen

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:05-06-2019
Een kleine premie en een enthousiaste collega. Daarmee zijn automobilisten over te halen om te gaan fietsen. Reden voor Twente Mobiel om ook dit jaar weer in te zetten op de Fietsmaatjes campagne.

 • De formule van ‘Fietsmaatjes’ is dat fietsers hun collega’s die met de auto komen overhalen om te gaan fietsen. Daar worden ze allebei beter van. De ex-automobilist krijgt €0,35 per gefietste kilometer, de al fietsende collega (buddy) €1,- per dag dat er gefietst wordt. Een en ander wordt bijgehouden met een speciale Fietsmaatjes-app.

  Medewerkers van bedrijven en organisaties in Overijssel kunnen meedoen aan de campagne. Die begon in 2017/2018. Toen lieten 900 automobilisten zich op die manier overhalen, hetgeen al met al leidde tot 673.000 gefietste kilometers, cq. 1046 spitsmijdingen per werkdag. De gemiddelde beloning per deelnemer bedroeg € 175 en per buddy € 124.
  Geld bleek overigens niet het belangrijkste motief. Van de deelnemers verklaarde 38% dit te doen voor de gezondheid en 20% vanwege het financiële voordeel.
  De buddy speelde hierbij een belangrijke rol. 86% van de deelnemers zegt tijdens de fietsactie door de buddy te zijn aangemoedigd en 40% zegt  hierdoor ook daadwerkelijk vaker te zijn gaan fietsen.

  Al met al reden voor Twente Mobiel om de actie dit jaar te herhalen. De aftrap vond plaats bij een van de deelnemende bedrijven, het Isala ziekenhuis in Zwolle. Vijf maanden lang worden automobilisten weer gestimuleerd om tegen een vergoeding te gaan fietsen. Daarvoor  hebben zich inmiddels bijna 3000 deelnemers gemeld. Er is een maximum gesteld van 4000 deelnemers.

 • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsmaatjes: met geld en goede woorden automobilisten tot fietsen bewegen

No data found
Scroll naar boven