Werkwijzer
De werkwijzer bestaat uit vier stappen. De eerste stap is aandacht besteden aan de context van de interventie. In stap 2 bepaal je wat voor interventie het is. Elk type interventie heeft een eigen basisschema met bredewelvaartseffecten. Bij stap 3 maak je het basisschema en in stap 4 werk je het narratief uit.
Vier casussen
Als toelichting voor de werkwijzer dienen vier verschillende Nederlandse fietsprojecten (zowel ex-ante als ex-post). Met de werkwijzer zijn specifieke bredewelvaartsschema’s gemaakt en narratieven geschreven. Die laten zien dat alle vier de fietsprojecten maatschappelijke effecten hebben en helpen bij het onderbouwen van het belang van fietsinvesteringen.
De vier casussen laten zien dat fietsinvesteringen inderdaad effect hebben op bredewelvaartsindicatoren als milieu, welzijn, materiele welvaart, arbeid en vrije tijd, bevolking, wonen en samenleving.
Denken in doelgroepen
Een belangrijke toegevoegde waarde van de methode is dat gebruikers worden gedwongen om in doelgroepen te denken. Dat is iets dat in de fietswereld nog zeker geen gemeengoed is. En door te denken in doelgroepen kunnen fietsprojecten in sommige gevallen ook verder worden verbeterd, waardoor de maatschappelijke impact groter wordt.
Het rapport is het eerste onderzoek naar de wisselwerking tussen fiets en brede welvaart. CROW staat open voor verbetering van de werkwijzer en voor de graphics om de resultaten duidelijker en visueel aantrekkelijker te presenteren.
MKBA als aanvulling
De werkwijzer biedt inzicht in de kwalitatieve effecten van fietsinvesteringen op brede welvaart. Om voor bepaalde effecten ook kwantitatieve informatie op te halen, kan het opstellen van een MKBA een nuttige aanvulling zijn. Zeker als er meerdere projectvarianten zijn, kan dit de besluitvorming bevorderen.
Begeleidingsgroep
Gedurende het onderzoek Fietsinvesteringen en Brede welvaart waren er verschillende expertbijeenkomsten waarin bevindingen zijn toegelicht en ‘getoetst’.
Download hier de publicatie.