Fietsgebruik in Groningen blijft stijgen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:21-11-2006
In de afgelopen drie jaar zijn de fietsintensiteiten over de gehele stad Groningen met circa 10 procent gestegen. De jongste cijfers laten opnieuw een stijging zien.

In de afgelopen drie jaar zijn de fietsintensiteiten over de gehele stad Groningen met circa 10 procent gestegen. De jongste cijfers laten opnieuw een stijging zien.

De fiets is in Groningen het belangrijkste vervoermiddel. 'Stadjers' gebruiken de fiets voor 60 procent van alle verplaatsingen, zo meldde Cor van der Klaauw van de gemeente Groningen op de Verkeerstechnische Leergang.
Het succes is onder meer te danken aan het consistente fietsbeleid van de gemeente, aldus van der Klaauw. 'In de afgelopen 30 jaar zijn langs alle hoofdwegen fietspaden of fietsstroken aangelegd. Daarnaast zijn bijna alle tegelfietspaden inmiddels geasfalteerd en zal de komende jaren nog een aantal worden gerealiseerd. Ook verkeersregelinstallaties worden fietsvriendelijker afgesteld, waarbij op enkele drukke kruispunten 'twee keer groen per cyclus' is ingevoerd. In de meeste gevallen is bovendien 'vier richtingen groen' ingevoerd.'
Ook het stallen van fietsen krijgt in Groningen veel aandacht. Niet alleen is het aantal fietsklemmen in de binnenstad de laatste jaren sterk uitgebreid, ook in wijken waar veel studenten wonen zijn fietsklemmen geplaatst, in een enkel geval zijn hiervoor autoparkeerplaatsen opgeheven. Daarnaast is het aantal bewaakte fietsenstallingen uitgebreid, niet alleen in de binnenstad, maar ook bij middelbare scholen, sportvoorzieningen en winkelcentra. 'En sinds deze zomer is ook het grootste deel van de nieuwe fietsenstalling bij het Hoofdstation (het Stadsbalkon) in gebruik. In deze onbewaakte, gratis stalling, die eind december gereed is, kunnen 4200 fietsen worden gestald. Uniek aan deze stalling is dat er gedurende de vroege ochtend en late avond toezichthouders aanwezig zijn', aldus Cor van de Klaauw.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsgebruik in Groningen blijft stijgen

Scroll naar boven