Fietsen probaat middel tegen stress

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:14-08-2017

In tal van onderzoeken is aangetoond dat fietsen goed is voor de gezondheid. Een nieuw onderzoek wijst erop dat regelmatig fietsen ook het risico op stress fors kan reduceren.


Het onderzoek – gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ - is verricht door een aantal onderzoekinstituten uit Spanje, Engeland en de VS onder leiding van de Nederlandse prof. Mark Nieuwenhuijsen, werkzaam bij het Barcelona Institute for Global Health.

Men onderzocht bij fietsende forenzen in Barcelona het stressniveau in relatie tot het aantal malen dat men fietst en omgevingsfactoren die mogelijk een rol spelen. En daarmee indirect het effect van fietsen op het verminderen van gezondheidsklachten die gerelateerd zijn aan stress, zoals hartklachten, lagere zelfwaardering en het hebben van minder regie over jezelf.

Fietsers werden op straat ondervraagd, gevolgd door een uitgebreidere telefonische enquête. In totaal deden ongeveer 800 volwassenen mee, tussen de 18 en 69 jaar, studerend of werkend. Daarbij werd gebruik gemaakt van de zogenaamde Perceived Stress Scale, een betrouwbare methode om vast te stellen of iemand de afgelopen maand beoordeelt als stressvol.

Uit de resultaten blijkt dat mensen die minstens één keer naar het werk of de onderwijsinstelling fietsen 20% lager risico op stress hebben dan mensen die nooit fietsen. Mensen die vier dagen per week fietsen, verminderen het risico van stress maximaal tot 52%.

Daarnaast tonen de onderzoekresultaten aan dat de kans op stress lager is als de stedelijke omgeving vriendelijker is om te fietsen.

Foto: FaceMePLS / CC BY

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsen probaat middel tegen stress

No data found
Scroll naar boven