Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsbeleid provincie speelt in op wijzigingen in mobiliteitsgedrag

Fietsbeleid provincie speelt in op wijzigingen in mobiliteitsgedrag

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:16-09-2016

De provincie Utrecht trekt tot 2020 zo&'n 30 miljoen euro uit om het fietsen te bevorderen. Daarmee moet het pad geëffend worden voor een verdubbeling van fietsgebruik in het woon-werkverkeer in 2030.


Het zich wijzigende mobiliteitsgedrag waarbij de fiets een steeds belangrijker rol inneemt, heeft ook consequenties voor het provinciale fietsbeleid, zo blijkt uit de toelichting op het nieuwe Realisatieplan Fiets van de provincie Utrecht.

Dat het mobiliteitsgedrag wijzigt, heeft deels te maken met het provinciaal beleid gericht op binnenstedelijk bouwen om de ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied te behouden. Urbanisatie verhoogt echter de druk op de toch al beperkte ruimte en zo ook op de bestaande infrastructuur. Dat vraagt om meer samenwerking om tot bereikbaarheidsoplossingen te komen.

Verder leidt de terugloop van het ov in de buitengebieden tot het strekken van lijnen en een belangrijker rol voor de fiets in het voor- en natransport. Daarnaast heeft de snelfietsroute zijn intrede gedaan. Dat betekent bijvoorbeeld dat de provincie nadrukkelijker zal inzetten op stallingvoorzieningen bij regionale bushaltes en regionale en landelijk ov-knooppunten.

De snelheidsfietsroute ziet de provincie als belangrijk instrument om de doelstelling – verdubbeling van het woon-werkverkeer – te realiseren. Die zullen vooral worden ingezet op de middellange afstanden (7,5 tot 15 km) waar het fietsgebruik het hoogst is. Realisering van die plannen is mede afhankelijk van financiële steun vanuit het Rijk.

Het grootse deel van de gereserveerde 30 miljoen euro, zo’n 10 miljoen euro, gaat naar de uitvoering van het bestaande Actieplan Fiets en Veiligheid, waarmee gemeenten subsidie ontvangen voor het verbeteren van regionale netwerken. Ook wordt 5 miljoen euro uitgetrokken voor het verbeteren van de fietsinfrastructuur op provinciale wegen.

Speciale aandacht daarbij krijgt de ‘last mile’ naar belangrijke werklocaties, vaak de ontbrekende schakel in het Regionaal fietsnetwerk; veel bedrijventerreinen zijn met de fiets slecht bereikbaar en het ontbreekt aan veiligheidsmaatregelen en fietsvoorzieningen zowel op bedrijventerreinniveau als bedrijfsniveau. De provincie wil maatregelen stimuleren door bijvoorbeeld pilots met deelfietsen te financieren.

Verder trekt de provincie 750.000 euro uit voor het onderhouden van een ‘kennisagenda’ voor het delen van kennis binnen het provinciaal netwerk en het stimuleren van nieuwe ontwikkelingen. Daarmee sluit men aan op initiatieven van de Tour de Force, Fietsberaad en het onderzoekprogramma SURF.

Relevantie

Scroll naar boven