Verschillende onderzoekinstituten, waaronder Roessingh Research and Development en de universiteiten van Groningen en Twente, werken al een aantal jaren aan de ontwikkeling van een ouderenfiets die de bederijder een seintje geeft als er een fietsers inhaalt, of van voren nadert.
Om te testen of zo’n techniek in de praktijk kan werken, werden praktijkproeven gedaan met 20 fietsers van ouder dan 64 jaar. De proeffiets was voorzien van een camera en radar. De camera signaleerde aankomende fietsers, de radar achteropkomende fietsers.
Het zadel trilde als er een fietser achterop kwam, de handvatten gaven een trilling als iemand van voren naderde.
Dat ging meestal goed. De radar achter scoorde 8 van de 10 keer zoals de bedoeling was, bij 5% ging het om een vals alarm en bij 13% van de gevallen werd de inhalende fietser niet opgemerkt. De camera voor deed het wat minder, 6 van de 10 keer goed, maar in 33% van de gevallen werd een fietser niet opgemerkt.
De hulpmiddelen bleken geen invloed te hebben op de mentale belasting van de fietser. De camera voor resulteerde erin dat de afstand ten opzichte van de naderende fietser verminderde, hetgeen erop zou kunnen duiden dat men zich wat zekerde voelde. De afstand veranderde niet ten opzichte van inhalende fietsers.
Al met al zijn de onderzoekers niet ontevreden met het resultaat van deze proof of concept.
Temeer daar de oudere fietser over het algemeen zeer tevreden waren over de toegepaste techniek, vooral over de radar achter.
Voor de pilot werd gebruik gemaakt van speciaal ontwikkelde apparatuur, dus zo’n fiets is niet direct morgen al te koop. Maar de techniek leent zich in toekomst wel degelijk voor commerciële introductie, zo luidt de conclusie.