Factsheet: Veiligheid kinderen in het verkeer

  • Soort:Factsheet/infographic
  • Uitgever:SWOV
  • Datum:21-08-2019
De SWOV-factsheet over kinderen in het verkeer is geactualiseerd. In de factsheet komt onder meer naar voren dat de verkeersveiligheid voor kinderen de afgelopen decennia sterk is verbeterd, al lijkt de afname in verkeersdoden de laatste jaren wel te zijn gestagneerd.
  • Vergeleken met andere leeftijdsgroepen, overlijden kinderen minder vaak in het verkeer en raken ze ook minder vaak ernstig gewond door een verkeersongeval. Dit komt vooral door de toename van 30km/uur-zones, de verbeterde veiligheid van auto’s voor inzittenden en meer gebruik van verbeterde kinderzitjes en -stoeltjes.

    Voor kinderen in de leeftijdsklasse van 12 tot 14 jaar, is de fiets ver uit het meest gevaarlijke vervoersmiddel.

    Een veelgehoorde vraag is of er meer slachtoffers vallen als de scholen weer beginnen. Over de periode 2005-2014 blijkt dit onder 12-jarige fietsers inderdaad zo te zijn. Een mogelijke verklaring is dat zij dan voor het eerst naar de middelbare school fietsen. Zij moeten in het begin nog wennen aan een nieuwe, vaak langere, route en soms een nieuwe fiets. Onder de andere leeftijden is de toename van het aantal slachtoffers in september minder groot. 
  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Factsheet: Veiligheid kinderen in het verkeer

No data found
Scroll naar boven