Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Eindrapportage Needsfinding Living Lab Snelfietsroutes

Eindrapportage Needsfinding Living Lab Snelfietsroutes

  • Soort:Onderzoeksrapporten
  • Auteur:Spark
  • Uitgever:de gemeente 's-Hertogenbosch en Provincie Noord-Brabant
  • Datum:27-07-2016

Deze rapportage beslaat de needsfinding fase van de Living Lab Snelfietsroutes Brabant, waarin enerzijds&de behoeften van gebruikers en stakeholders in kaart zijn gebracht en anderzijds de &'state of the art&' van snelfietsroutes is geschetst.


 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
  • Snelfietsroutes zijn routes speciaal ontworpen voor fietsers die behoefte hebben om snel en zonder hindernissen te reizen. De SPARK campus is de hotspot voor innovatie en versnelling in de gebouwde omgeving in Nederland. Samen met gerenommeerde instituten als de NHTV en Avans (beide hogescholen), Technische Universiteit Eindhoven, het Jeroen Bosch Medisch centrum, de provincie Noord-Brabant en de gemeente 's-Hertogenbosch, werd een consortium opgericht om de ontwikkeling van snelle fietsroutes in de regio te onderzoeken. Van deze routes wordt verondersteld dat ze een ??belangrijke bijdrage aan de gezondheid en het milieu leveren. Echter, de optimale vorm en het gebruik zijn nog steeds een onderwerp van discussie. Het consortium wil een Living Lab vormen, die de optimale vorm en het gebruik van deze routes zal bestuderen en uiteindelijk ontwerpen.

    De eerste stap in het Living Lab is een grondige needsfinding. In samenwerking met de Faculteit der Maatschappij- en gedragswetenschappen van de Universiteit Tilburg werd een gedragsstudie naar fietsen naar het werk uitgevoerd. De Technische Universiteit Eindhoven voerde twee ontwerpprojecten over de huidige stand van de F59 snelle fietsroute uit. Studententeams van de Avans Hogeschool bestudeerde de dissatisfiers van fietsroutes en ontwierp een windscherm. De NHTV virtual reality simulator werd bestudeerd om te anticiperen op toekomstige ontwerpen van de infrastructuur. Tot slot voerde het consortium een State of the Art studie (SOTA) van fietsroutes uit en vond er een beoordeling onder 33 stakeholders plaats. Expertsessies werden uitgevoerd om de bevindingen van de interviews met belanghebbenden te interpreteren. De resultaten van deze gecombineerde acties vormen de uitkomst van de needsfinding fase en worden in dit rapport gepresenteerd.

    Snelfiestroutes zijn op veel verschillende manieren gebouwd. Aan deze fysieke variëteit kan een psychografische dimensie worden toegevoegd. Gebruikers ervaren vergelijkbare routes anders, hoewel de begrippen snelheid en 'obstakelvrij' fietsen lijken te domineren als versterkers van een goede ervaring. Een 'one-size-fits-all' benadering wordt vaak gebruikt voor de toegepaste prikkels om een conversie van auto naar fietsverkeer te veroorzaken. Dit wordt gedaan, ongeacht het feit dat percepties variëren tussen gebruikers. De uitgebreide gedragsstudie in deze needsfinding toont aan dat psychografische parameters (zoals waargenomen gedragscontrole) de intentie verklaren om zich te verplaatsen met de fiets. Deze 'intrinsieke' drivers moeten meer worden gebruikt om fietsroutes te configureren en nieuwe incentive systemen te ontwikkelen die gericht zijn op het verkeer op deze routes . Beleid, dat gericht is op een verschuiving van het autoverkeer naar fietsverkeer, moet een mix van extrinsieke (financiële) prikkels en intrinsieke (psychografische) parameters gebruiken.

    Om de toekomstige infrastructuur te optimaliseren en verbeteren van de conversiestimulansen, dient dit Living Lab zich te richten op drie follow-up experimenten. Ten eerste kan vervolgonderzoek naar de segmentatie van de gebruikers worden uitgevoerd om meer de persoonlijke gemotiveerde percepties op de infrastructuur en stimulansen vast te leggen. Ideeën hoe dit te doen zijn uitgewerkt in deze needsfinding. Ten tweede kan continu verworven (online) feedback van gebruikers op deze routes worden gebruikt om kritieke obstakels in de infrastructuur te verbeteren en het fietsverkeer aantrekkelijker te maken door positievere percepties op fietsgedrag. Ten derde drigt de verrassend snelle adoptie van e-bikes en zelfs snellere ondersteunde fietsen aan op een evaluatie van de huidige interconnectie tussen steden in de Brabantse regio. Het meeste interagglomerationele verkeer ligt binnen het bereik van e-bikes en dergelijke fietsen. De inzichten van een gerichte Living Lab, die infrastructuur evenals psychografics omvat, zou zouden op het jsuite moment op de juiste plek gebruikt kunnen worden, nu veel nieuwe snelfietsroutes worden gepland.
     

Relevantie

Scroll naar boven