Eerste praktijktest Utrecht en Den Haag op weg naar fietsersairbag

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:15-11-2010

TNO start een 'Sensor Field Test' als eerste stap op weg naar een airbag die de levens van fietsers kan sparen. Een jaar lang rijden de vijf KPN-serviceauto&'s in de drukke binnensteden van Utrecht en Den Haag om het sensorsysteem, dat ervoor moet zorgen dat de airbag alleen open gaat bij een daadwerkelijke botsing met een fietser of voetganger, verder te ontwikkelen en te testen.


Deze nog te ontwikkelen airbag die de volledige voorruit van een auto bedekt bij een aanrijding met een fietser of voetganger zou jaarlijks het leven kunnen redden van 31 fietsers en 13 voetgangers. 
Volgens studies van TNO, uitgevoerd voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de Fietsersbond, zou blijken dat een automatisch remsysteem of een airbag op de voorruit van een auto de meest geschikte oplossingen zijn ter bescherming van kwetsbare verkeersdeelnemers. TNO werkt voor deze ontwikkeling nauw samen met airbagproducent Autoliv uit Zweden, Centraal Beheer Achmea en de Fietsersbond. Tijdens de tweede fase van het project wordt een test met auto’s uitgevoerd in de drukke binnensteden van Utrecht en Den Haag. Deze auto´s, nog zonder fietserairbag, hebben sensoren voor de detectie van voetgangers en fietsers. Gedurende een jaar worden met deze servicewagens van KPN uitgebreide metingen gedaan om het sensorsysteem verder te ontwikkelen en testen. De airbag mag immers pas open gaan bij een daadwerkelijke botsing met een fietser en/of voetganger. Tevens wordt getest of het systeem onder alle weersomstandigheden werkt: licht, donker, regen en mist bijvoorbeeld. Het sensorsysteem kan ook worden gebruikt voor andere actieve veiligheidstoepassingen, zoals automatisch remmen ter bescherming van fietsers en voetgangers.

Overigens werkt een Zweeds bedrijf aan een totaal andere aanpak. Een airbag voor het hoofd. Opzet is dat de vinding in plaats komt van de fietshelm. Het gaat om een soort kraag, die wordt opgeblazen als de fietser aangereden wordt. De sensoren in de kraag worden gevoed door accu, die kan worden opgeladen via de usb ingang van de computer. 

 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Eerste praktijktest Utrecht en Den Haag op weg naar fietsersairbag

Scroll naar boven