Dat blijkt uit een studie van Rheinisch-Westfälisches Institut für Wirtschaftsforschung, een economische onderzoekinstituut met banden met een aantal Duitse universiteiten.
De onderzoekers maakten gebruik van cijfers afkomstig van het nationale mobiliteitsonderzoek over een periode van 1997 tot 2013. Deelnemers aan dat onderzoek houden bij hoe ze zich waarheen verplaatsen en bijvoorbeeld ook wat daarbij de weersomstandigheden zijn. Ook wordt gevraagd naar zaken als rijbewijsbezit, afstand tot ov, enz.
Een analyse van de cijfers leidt onder meer tot de conclusie dat een 1 euro hogere benzineprijs leidt tot een toename van het fietsgebruik met 14,4 procentpunt. Echter, dat gaat alleen op voor stedelijke gebieden. In het buitengebied was er geen verband te vinden.
Het onderzoek bracht ook een aantal andere factoren boven tafel die van invloed zijn op het fietsgebruik. Zo vond men dat de nabijheid van een railverbindingen het fietsgebruik met 3 procentpunt doet toenemen ten opzichte van een ander soort ov-verbinding, zoals bijvoorbeeld een bus.
Ook vond men een zeker verband tussen de lengte van het fietspadennet en het fietsgebruik en de afstand die fietser afleggen. Ieder 100 km extra fietspad binnen een Landkreis (gemiddeld omvang circa 28 x 28 km) leidt tot 3,4 procentpunt meer fietsgebruik.