Door de week fietsen we nu minder, in het weekend meer

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:17-04-2020
Het fietsverkeer laat tijdens de Corona crisis de afgelopen weken een behoorlijk wisselend beeld zien: op de doordeweekse dagen is een daling te zien t.o.v. normaal, maar in de weekenden zien we juist een stijging.

Nieuwe cijfers van de NDW  bevestigen dit beeld. De grafiek toont de ontwikkeling van het fietsverkeer in de regio Rotterdam, inclusief de belangrijkste weerskenmerken die van invloed zijn op het fietsgebruik: windsnelheid en neerslag.

Donderdag 9 januari is als referentiepunt aangehouden. Na de 16e signaleert de NDW een zekere daling optreden t.o.v. normaal, maar het hangt erg van de dag af (doordeweeks of weekeinde) en ook het weer. Neem als ijkpunt de donderdagen na 16 maart, dan is sprake van een vraaguitval van 20-30%. Het weer lijkt daarbij in dit geval niet echt de beperkende factor te zijn geweest.

De eerste zondag na 16 maart zien we een toename van het fietsverkeer t.o.v. normaal. Het mooie weer zal hieraan zeker hebben bijgedragen. Dit was ook de dag die tot de nodige ergernissen heeft geleid vanwege de drukte buiten, waarna de premier ons land vermanend heeft toegesproken. Zondag de 29e waren veel mensen klaarblijkelijk erg geschrokken hiervan, want het fietsverkeer daalde behoorlijk t.o.v. een “normale” zondag. De eerste zondag van april zien we het fietsverkeer fors omhoog schieten, hetgeen waarschijnlijk te maken heeft met het mooie lenteweer.

ndw_fiets-(1).jpg
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Door de week fietsen we nu minder, in het weekend meer

Scroll naar boven