Deelfietsen kunnen bacteriële ziekten overbrengen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:25-02-2020
De sturen en zadels van deelfietsen bevatten aanzienlijke concentraties van ziekteverwekkende bacteriën, aldus Chinees onderzoek (van voor de Corona crisis).

deelfiets_china.JPGHet onderzoek is (op 20 december 2019) gepubliceerd in het International Journal of Hygiene and Environmental Health.

Omdat de deelfiets op grote schaal in China (en daarbuiten) is ingevoerd, onderzochten wetenschappers, onder andere van Sichuan Academy of Medical Sciences, of de deelfiets een potentiële bron zouden kunnen vormen voor het overbrengen van bacteriële ziekten. Ze onderzochten handvaten en zadels van deelfietsen op vijf lokaties in Chengdu (een stad met meer dan 10 miljoen inwoners). Ze vergeleken de resultaten met die uit luchtmonsters uit de directe omgeving, om er zeker van te zijn dat de aangetroffen bacteriën specifiek waren voor de deelfietsen.

Het resultaat: op deelfietsen komen aanzienlijk meer en andere bacteriën voor. Daaronder ook ziekteverwekkende bacteriën als Sphingomonas, Acinetobacter, Staphylococcus en Cutibacterium.

De Acinetobacter bijvoorbeeld is gelinkt aan hersenvliesonsteking. Dat kan een risico vormen voor mensen die daar bevattelijk voor zijn, en dat kunnen onder mensen zijn die immunotherapie ondergaan.
 
De onderzoekers bevelen aan dat exploitanten van deelfietsen en overheden hier meer aandacht aan schenken. Men suggereert onder andere dat deelfietsen kunnen worden gedesinfecteerd met ultraviolette straling. Ook zouden met name jonge vrouwen niet met korte broek of rok een deelfiets moeten gebruiken vanwege de bacterie Kocuria Rosea die kan leiden tot urineweginfecties.
 
Er werden met de gebruikte onderzoekmethode geen aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van virussen, aldus de onderzoekers die verder benadrukken dat de deelfiets ook belangrijke positieve gezondheidseffecten brengt doordat mensen meer gaan bewegen.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Deelfietsen kunnen bacteriële ziekten overbrengen

Scroll naar boven