Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

De Grenzeloze Kanaalzone verbonden door de fiets

De Grenzeloze Kanaalzone verbonden door de fiets

  • Soort:Onderzoeksrapporten
  • Auteur:Maurice Blankaert
  • Uitgever:NHTV Breda & waterschap Scheldenstromen
  • Datum:22-06-2015

Een afstudeerscriptie naar de haalbaarheid van een snelfietsroute in de Kanaalzone tussen Terneuzen-Gent.


 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
  • In dit onderzoek is er gekeken naar de haalbaarheid van een snelfietsroute in de Kanaalzone tussen Terneuzen en Gent. Dit rapport legt de nadruk op het onderzoek of er potentie is voor een snelfietsroute. Deze nadruk wordt voortgestuwd door de ontwikkelingen van e-bikes en pedelecs. Om tot een dergelijk rapport te komen zijn er verscheidene interviews gehouden met belangrijke stakeholders samen met literatuuronderzoek en een opgesteld onderzoek naar de herkomst-bestemming van werknemers en scholieren in de Kanaalzone.

    De Kanaalzone, gelegen tussen Terneuzen en Gent in Zeeuws Vlaanderen, kenmerkt zich als een regio met veel bedrijvigheid. Het kanaal is een voedingsader voor verschillende bedrijven. Dit heeft als gevolg dat de werkgelegenheid in het gebied hoog is en dat men bereid is te investeren in infrastructuur en de bouw van bedrijven. Het kanaal zorgt voor een ferme barrière die niet eenvoudig over te steken is met de fiets. Zelfs met een e-bike of pedelec is omrijden vanwege de barrière een flinke afstand. Deze twee soorten fietsen zijn recent steeds meer in opkomst en bieden snelheden tot soms wel 45km/h. In het bijzonder worden e-bikes en pedelecs genoemd in combinatie met snelfietsroutes. Dit zijn hoogwaardige fietsverbindingen voor verplaatsingen op langere afstanden van 15 tot 20 kilometer die steden en/of woon-werklocaties met elkaar verbinden. Dit onderzoek focust zich vooral op de vraag of er in de Kanaalzone potentie voor is.

    Aan de hand van de inventarisatie is een analyse opgesteld. Hieruit komt naar voren dat het met de huidige methodes en beschikbare gegevens, niet mogelijk is om te bepalen of een snelfietsroute potentie heeft in de Kanaalzone. Een herkomst-bestemming onderzoek biedt hiervoor uitkomst. Door het benaderen van een aantal bedrijven en scholen in de Kanaalzone zijn 7000 individuele postcodegegevens verzameld. Deze zijn gerangschikt naar afstand en op postcodegebied. Hierdoor is het mogelijk een toedeling te maken naar de herkomst van de verschillende werknemers en scholieren. Aan de hand van kengetallen is de fietspotentie bepaald, wat neer kwam op 2500 personen. Om te bepalen hoeveel fietsers in de toekomst fietsen is gekeken naar de e-bike . Met een e-bike worden meer kilometers afgelegd waardoor de fietspotentie nog eens toeneemt met 500 extra personen. Vanwege de geringe steekproef is niet met zekerheid te zeggen dat de investering in snelfietsroutes in de Kanaalzone rendabel zijn. Wel is gekozen om de potentie die er is te omschrijven als minimale potentie. Hierdoor is een zekere basis, die mogelijk bereidheid geeft tot bepaalde investeringen gecreëerd. De minimale potentie is toegedeeld aan een aantal belangrijkste fietsroutes. Deze routes zijn bekeken en beoordeeld voor het gebruik van een e-bike/pedelec. Bepaalde routes dienen wel te worden aangepast. Hiervoor is een kostenberekening gemaakt.

    Maar met alleen infrastructuur aan leggen worden automobilisten of openbaar vervoer gebruikers niet gestimuleerd om te gaan fietsen. Een verandering van het doelgedrag is ook van belang. Het creëren van voldoende urgentiebesef is een van de vereiste om te zorgen dat de gewoontes bij mensen veranderen.

    Concluderend zijn er meer nadelen dan voordelen ten behoeve van een snelfietsroute. Dit resulteert uiteindelijk dat er minimale potentie is op bepaalde routes maar dat het niet afdoende is om een snelfietsroute aan te leggen. Dit neemt niet weg dat een (snel)fietsroute wel degelijk bij kan dragen aan gestelde milieu- en bereikbaarheidsdoelstellingen. Een fietsroute plus kan aan die doelstellingen voldoen en biedt net iets extra’s voor de gebruikers van e-bikes of pedelecs.

Relevantie

Scroll naar boven