Centrale onderzoeksvraag in ByCycle was: in hoeverre zijn middelbare scholieren bereid met de E-bike naar school te gaan in plaats van met het openbaar vervoer?
De pilot heeft aangetoond dat, in geval dat de E-bike op een laagdrempelige manier wordt aangeboden, ongeveer driekwart van de leerlingen vrijwel altijd de E-bike boven het OV verkiest. De laagdrempelige opzet, de E-bike wordt (inclusief pechhulp en verzekering) gratis beschikbaar gesteld, is een belangrijke verklaring voor het succes. Ook buiten school zijn de E-bikes goed gebruikt.
Uiteindelijk verkiest 25% van de deelnemers ook na afloop van de pilot de E-bike (of gewone fiets!) boven het OV. De E-bike is vooral een uitkomst voor jonge leerlingen, leerlingen woonachtig op grotere afstand van de school en leerlingen die om medische redenen nu niet met de fiets naar school kunnen. De kosten van de E-bike, zeker in relatie tot de terugverdientijd, zijn de belangrijkste reden voor leerlingen (en hun ouders) om toch voor het OV te blijven kiezen. De bereidheid om over te stappen is er dus zeker, alleen zijn er ook een aantal (vooral: financiële) barrières die deze bereidheid negatief beïnvloeden. Het stimuleren van het gebruik van de E-bike alsmede zaken als extra gladheidsbestrijding op fietsroutes naar scholen zouden deze barrière (sterk) kunnen verminderen.
De E-bike blijkt in de praktijk in veel gevallen sneller dan het OV. Belangrijke uitzondering vormen wel kernen met directe OV verbindingen naar de school en/of dedicated OV. Een voorbeeld hiervan is de relatie Houten <> Culemborg of de rechtstreekse buslijnen van/ naar het JFSG. Daarnaast bestaan er ook andere redenen om geen gebruik van de E-bike te maken:
• Weer, in de winterperiode is als gevolg van de lagere temperaturen en gladheid het gebruik lager. Echter, nog steeds blijft op slechte dagen gemiddeld ongeveer 40% van de deelnemers gebruik maken van de E-bike;
• Vele opladen;
• Mogelijkheid tot het maken van huiswerk. Een aantal leerlingen geeft aan heel bewust tijdens proefwerken / examens om deze reden voor het OV te kiezen.
Uiteindelijk blijft de E-bike hoger gewaardeerd worden dan het OV, zowel voor als na deelname aan de pilot. De pilot zelf maakt uiteindelijk in de waardering weinig verschil, daarentegen treedt in het imago van de E-bike juist de grootste verschuiving op. Waar vooraf het imago van de E-bike sterk verschilt per deelnemer en zijn omgeving, ontstaat na de pilot een vrijwel unaniem positief beeld. Jongeren (en hun omgeving) zijn dus klaar voor een E-bike!