De Covid-19 crisis heeft een enorme impact op de bestaande mobiliteit binnen Europa, aldus de ministers in een gezamenlijke verklaring. Zo steeg tijdens de ‘lockdown’ periode het fietsgebruik in bijna alle Europese landen.
Het toenemend gebruik van dit duurzaam transportmiddel is niet alleen essentieel om de EU-klimaatdoelstellingen tegen 2050 te halen, maar heeft ook positieve effecten op de volksgezondheid en de economie in de EU. Fietsen binnen Europa zorgt voor 150 miljard euro aan voordelen, waarvan 90 miljard euro gelinkt zijn aan milieu, gezondheid en het mobiliteitssysteem. De fietsindustrie zorgt nu al voor honderd duizenden banen en de inkomsten van fietstoerisme binnen de EU worden jaarlijks op 44 miljard EU geschat, zo benadrukken de mobiliteitsministers van Nederland, België en Luxemburg.
Ze benadrukken in hun verklaring dat om het fietsgebruik verder te stimuleren de beschikbaarheid van hoge kwaliteit en veilige fietsinfrastructuur essentieel is, evenals veilige fietsparkeervoorzieningen. Er is ook meer Europees onderzoek nodig om het potentieel van fietsen na de coronacrisis in kaart te brengen.
Met deze verklaring richten de mobiliteitsministers van de Benelux zich ook tot de andere EU-lidstaten opdat ze de Europese Commissie voorzien van actuele gegevens over actieve mobiliteit, aangezien deze momenteel niet worden verzameld op EU-niveau. Ook roepen ze hen op voldoende financiering mogelijk te maken voor fiets- gerelateerde projecten in de COVID-19-herstelplannen en met de fiets rekening te houden in het toerisme- en verkeersbeleid.
Aan de regionale en lokale overheden vragen ze om de netwerken van fietspaden uit te breiden, fietscampagnes te stimuleren en in te zetten op gratis fietsdeelsystemen tijdens deze zomermaanden. Ook zou meer aandacht moeten worden besteed aan de mogelijkheden van de vrachtfiets.
Veder pleiten de minister voor een snelheidslimieten voor de fiets. ‘Onder andere door het inrichten van shared space gebieden met prioriteit voor voetgangers en fietsers en met een snelheidsreductie tot 20 km/uur’.
Tenslotte kondigt men aan later dit jaar met een grensoverschrijdend plan te komen om de fiets in de Benelux te stimuleren.