Purmerend is een stad met bijna 80.000 inwoners. Purmerend is daarmee één van
de grotere gemeenten binnen de Stadsregio Amsterdam. De fiets is een belangrijk
vervoermiddel in een stedelijke omgeving, en wordt veelal gebruikt voor afstanden
korter dan 7 kilometer. Dit is een afstand waar binnen Purmerend alle functies zijn
gelegen. Daarnaast heeft de fiets ook voor langere afstanden boven de 7 kilometer
een toenemend belang door de opkomst van de elektrische fiets.
In het Verkeer- en Vervoerplan Purmerend 2010 (VVPP) is het huidige verkeer- en
vervoerbeleid op hoofdlijnen vastgelegd en komt het onderwerp ‘fiets’ op hoofdlijnen
aan de orde. Om de komende jaren structureel aandacht te besteden aan ‘de
fiets’ is er behoefte aan een separaat gemeentelijk fietsbeleidsplan. Vanuit de
Fietsbalans-2 blijkt dat er op diverse aspecten behoefte is aan een nadere uitwerking
van het fietsbeleid. Algemene uitgangspunten moeten vertaald worden in
concrete acties en maatregelen die er toe leiden dat Purmerend verder uitgroeit als
‘fietsstad’. Voorliggend rapport zet de koers uit om het fietsen in de gemeente Purmerend tot het gewenste ambitieniveau te brengen.
Belang van fietsbeleid Purmerend
- De fiets voor het opvangen van de vraag naar automobiliteit
Purmerend is de afgelopen decennia hard gegroeid en is de grootste stedelijke kern van Waterland. De gemeente streeft naar een verdere groei van het aantal arbeidsplaatsen en wil een aantrekkelijk vestigingsklimaat bieden aan ondernemers. Dit leidt tot een steeds grotere vraag naar mobiliteit, en bij ongewijzigd beleid tot een sterke groei van het autoverkeer. Dit verkeer kan niet zonder meer op het stedelijk wegennet worden opgevangen. De fiets kan een bijdrage leveren om de groei van de automobiliteit te beperken. Ongeveer een derde van de Purmerendse werkenden werkt in de eigen gemeente. De vervoerswijze naar het werk varieert met de bestemming. Het woon-werkverkeer binnen Purmerend vindt op dit moment voor de helft plaats op de fiets en voor een derde per auto, zo blijkt uit de regionale omnibusenquête. Voor deze en andere korte (binnenstedelijke) verplaatsingen kan de fiets als vervangend vervoermiddel voor de auto functioneren. Op langere afstanden kan de fiets in combinatie met openbaar vervoer als vervangend vervoermiddel functioneren.
- De fiets voor een bijdrage aan ruimtelijke kwaliteit
Ten opzichte van de andere kernen in de regio onderscheidt Purmerend zich door een relatief hoge mate van stedelijkheid en bijbehorende stedelijke voorzieningen. Na een lange periode van groei kiest Purmerend er voor om te investeren in identiteit en kwaliteit. Deze ambitie vormt dan ook één van de pijlers van de Structuurvisie Purmerend. De vanuit deze visie gewenste kwaliteit van de openbare ruimte is alleen realiseerbaar als de fiets samen met het openbaar vervoer een belangrijke drager is van de mobiliteit.
- De fiets voor een betere gezondheid
Fietsen is goed voor de gezondheid. Door het stimuleren van recreatief en utilitair fietsen (bijvoorbeeld de actie ‘Heel Nederland fietst’) komen mensen in beweging, waardoor een gezondere levensstijl wordt bevorderd. Daarnaast leidt fietsen - in plaats van autorijden - tot een verbetering van de luchtkwaliteit. De fiets produceert geen schadelijke en/of ongezonde stoffen, stank of lawaai, waardoor de leefkwaliteit in de stad wordt verhoogd.
- Maatregelen fiets in verhouding goedkoper
Maatregelen voor fietsverkeer zijn in verhouding aanzienlijk goedkoper dan verkeersmaatregelen voor auto’s of openbaar vervoer. Anders gezegd: een goed fietsbeleid biedt een uitstekende verhouding tussen kosten en opbrengsten.
Redenen genoeg om structureel inzet te plegen voor de fiets aan de hand van voorliggend fietsbeleidsplan.
Het beleidsplan bestaat uit de volgende onderdelen:
- Hoofdstuk 2 gaat in op de huidige situatie ten aanzien van fietsen in Purmerend. Een analyse van de huidige situatie geeft inzicht in de knelpunten en biedt aangrijpingspunten om het beleid te formuleren.
- Het beleidskader waarbinnen voorliggend plan is opgesteld en de ambitie en doelstellingen in dit fietsbeleidsplan staan in hoofdstuk 3 beschreven.
- In de daaropvolgende hoofdstukken wordt ingegaan op het beleid en de richtlijnen ten aanzien van:
- de infrastructuur voor de fiets - hoofdstuk 4,
- de parkeervoorzieningen voor de fiets - hoofdstuk 5,
- handhaving en gedragsbeïnvloeding - hoofdstuk 6.