Arriva vervangt Nextbike door eigen deelfiets

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:23-09-2020
Arriva Limburg heeft per 1 september de Nextbike deelfiets in Maastricht vervangen door een eigen deelfiets.

Nextbike is drie jaar lang ingezet als deelfiets in Maastricht. De nieuwe fietsen zijn net als Nextbike eveneens blauw en te vinden op de 10 al in  bekende deelfietslocaties. Het aantal locaties wordt binnenkort nog verder uitgebreid tot 25. In totaal komen er 250 deelfietsen in Maastricht. 
 
De deelfiets maakt gebruik van het Hello-Bikeplatform en kan gebruikt worden met de Hello-Bike app. Op de fiets zit een QR-code die verwijst naar deze app in de Google Play of App Store. Na het registeren huur je een deelfiets die geopend wordt via een bluetooth slot. De gebruiker betaalt voor de duur van het gebruik. Zodra de fiets terug wordt geplaatst in een officiële deelfietsstalling, stopt de betaling. De eerste 20 minuten kost €1,00, daarna 5 cent per minuut.  

Hello-Bike is een deelfietsplatform van Chinese oorsprong. Bekend is dat het bedrijf sterk inzet op het gebruik van AI-software, big data en IoT om de integratie met het openbaar vervoer beter vorm te geven. Ook moet hiermee het fietsparkeren en de distributie van de deelfietsen beter georganiseerd worden.

Er wordt zelfs gewerkt aan veiligheidssystemen gebaseerd op AI, die zowel de fiets als de berijder controleren aan het begin, tijdens en aan het slot van een rit. Als het systeem technische problemen ontdekt, gevaarlijk rijgedrag of overtredingen dan krijgt de fietser een waarschuwing via de ingebouwde luidspreker.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Arriva vervangt Nextbike door eigen deelfiets

No data found
Scroll naar boven