Amsterdam voert eind 2023 op veel plekken in de stad een maximumsnelheid in van 30 kilometer per uur. Voor de naastliggende fietspaden zou de gemeente een lagere maximumsnelheid van 20 kilometer per uur willen invoeren omdat dit de subjectieve veiligheid zou verhogen. Mensen zouden zich door de aanwezigheid van snellere e-bikes minder veilig voelen op het fietspad. Zo’n maximumsnelheid is momenteel wettelijk niet mogelijk en Amsterdam gaat hierover, en over regels voor opgevoerde e-bikes, in gesprek met het Rijk.
In dagblad Trouw vraagt Esther van Garderen van de Fietsersbond zich af wat een maximumsnelheid voor fietsers oplost, zij pleit voor meer controle op het opvoeren van e-bikes door jongeren. Wendy Weijermars van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid zegt in hetzelfde artikel: “Het lastige is dat we weinig weten over de daadwerkelijke onveiligheid door e-bikes, die cijfers hebben we niet. We weten nog niet of e-bikes met een te hoge snelheid een oorzaak zijn van ongevallen.”
Amsterdam gaat zelf onderzoek doen om meer inzicht te krijgen in het effect van snelle fietsen op de verkeersveiligheid, onder andere door de gegevens van de eerste hulp van Amsterdamse ziekenhuizen over fietsongevallen te bestuderen en door op negen locaties fietsers te tellen, hun snelheden te meten. Daarnaast plaatst de gemeente camera’s op straat om inzicht te krijgen in het voorkomen van ongevallen en bijna-ongevallen.