Op Europees niveau worden veel zaken geregeld, zoals richtlijnen voor elektrische fietsen, die invloed hebben op nationaal niveau en uiteindelijk ook op het Amsterdamse verkeer. “Daar moet onze overheid in mee”, zegt Anne Hoving, beleidsadviseur van de gemeente Amsterdam. “Voor ons is het nuttig om via de ECF te horen hoe dingen zitten en wat er mogelijk is.
“Amsterdam is ook een beetje laboratorium”, zegt Henk Swarttouw, voorzitter van de ECF, “veel dingen gebeuren hier twee of drie jaar eerder dan elders. Zoals nu met de fatbikes, dat gaat in de rest van Europa ook gebeuren. Je ziet het al een beetje in België en in Duitsland, maar het is nog niet zo zichtbaar en massaal als in Amsterdam. Wat betekent dit voor het fietsen? Is regelgeving mogelijk? Daar zijn onze specialisten mee bezig.”
Amsterdam Bike City werkt al veel samen met andere Europese steden, zoals Kopenhagen en Parijs, die ook lid zijn van de ECF. De organisatie hoopt onder meer van andere steden te leren hoe die fietsen onder bepaalde groepen, zoals migranten, stimuleren. Ook kan men profiteren van buitenlandse ervaringen met elektrische stepjes en free floating deelfietsen. Zelf wil Amsterdam binnen de ECF kennis en ervaring delen over, bijvoorbeeld, fietsparkeren, de OV-fiets en fietsstraten.
Swarttouw vindt dat Amsterdam het aan haar stad verplicht is om lid te zijn van de ECF. “Je kunt het erover hebben of Amsterdam nu de beste fietsstad is van Nederland, maar in het buitenland wordt dat wel zo ervaren. Daar vinden ze Amsterdam de beste fietsstad van Europa. Wij willen Amsterdam er graag bij.”
Bron: Amsterdam Bike City