Alphen kiest voor tweerichtingsfietspaden

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:04-04-2012

De gemeente Alphen aan den Rijn gaat op grote schaal eenrichtingsfietspaden ombouwen naar tweerichtingspaden.&


De plannen in Alphen zijn onderdeel van het nieuwe Fietsplan van de gemeente, dat als belangrijke taakstelling heeft het sluiten van het fietsnetwerk door het aanleggen van ontbrekende schakels en dus ook het creëren van meer tweerichtingspaden langs hoofdroutes.
De gemeente realiseert zich dat tweerichtingspaden risico's meebrengen. 'De kans dat een fietser op een kruispunt met een tweerichtingsfietspad wordt aangereden door een auto op de zijweg die voorrang moet verlenen, is circa twee keer zo groot in vergelijking tot een fietser op een eenrichtingsfietspad', aldus de nota. 'In Alphen aan den Rijn zijn de kruispunten in hoofdwegen waar tweerichtingsfietspaden zijn gepland echter bijna allemaal voorzien van een verkeersregelinstallatie. Als bij een kruispunt geen verkeerslichten zijn, of bij een rotonde, kan een drempel worden toegepast in de zijweg ter plaats van de fietsoversteek. De kans op een aanrijding bij een tweerichtingsfietspad met een auto op de zijweg is dan vergelijkbaar aan de kans bij een eenrichtingsfietspad, zo stelt de nota verder.'
Tweerichtingspaden hebben volgens de nota verder als voordeel dat er minder risicovolle oversteekbewegingen zijn van fietsers.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Alphen kiest voor tweerichtingsfietspaden

Scroll naar boven