Het idee voor knooppuntenroutes ontstond in Vlaanderen, waar in 1995 al het eerste regionale routenetwerk opende. De flexibiliteit van het systeem waarbij je van nummer naar nummer fietst en niet van plaats naar plaats sloeg aan. De wegwijzers zijn makkelijk te volgen en ook in afgelegen gebieden kunnen fietsers hiermee de weg vinden.
Het fietsknooppuntennetwerk in Nederland bestaat uit 37 regionale netwerken met verschillende beheerders, waaronder provincies, gemeenten en regio’s. Samen vormen ze een landelijk netwerk van 9.400 knooppunten. Fietsplatform, het onafhankelijk landelijk coördinatiepunt voor recreatief fietsen, heeft een adviserende rol gespeeld in de totstandkoming van de regionale netwerken en gepleit voor een goede aansluiting en uniformiteit van de uitvoering.
De lange afstand fietsroutes (LF-routes), die al langer bestonden, lopen sinds 2009 altijd via een knooppuntenroute maar hebben nog steeds een eigen bewegwijzering – in een aantal gevallen in een nieuwe stijl, zoals de Maasroute en de Zuiderzeeroute. Deze routes zijn vooral bedoeld voor fietsvakanties, de knooppuntenroutes voor dagtochten. Het aantal LF-routes is wel teruggebracht. Bestaande thematische rondritten, voorheen bewegwijzerd met zeshoekige bordjes, zijn tegenwoordig te volgen via de knooppunten.
Fietsplatform heeft een speciale
jublieumpagina ingericht rond het 25-jarig bestaan van fietsknooppunten in Nederland.
Bron: Fietsplatform