’s Werelds grootste fietsenstalling in bedrijf

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:19-08-2019
De fietsenstalling Stationsplein in Utrecht biedt plek aan 12.500 fietsen en is daarmee de grootste ter wereld. Maar wat het vooral bijzonder maakt is de indeling in drie verdiepingen, speciale voorzieningen voor buitenmodel fietsen. En natuurlijk het doorgaande fietspad.

stallking4-(1).jpgAan de stalling is in totaal bijna 5 jaar gebouwd. In 2017 opende het eerste deel van de stalling met in totaal 7500 fietsparkeerplekken. Op maandag 19 augustus 2019 is het tweede deel van de fietsenstalling geopend. Dat betekent 5.000 extra fietsparkeerplekken. In totaal zijn er dan 12.500 fietsparkeerplekken.
stallking2.jpg
Die zijn verdeeld over drie verdiepingen; de onderste en bovenste verdieping (niveau +1 en -1) zijn voor dagstallers die de eerste 24 uur gratis kunnen parkeren en voor circa 1000 OV-fietsen. De begane grond (niveau 0) is voor abonnementhouders. 
Een digitale verwijssysteem ‘p-route fiets’ wijst fietsers de weg naar vrije plekken. Inchecken kan met de OV-chipkaart.
stallking3.jpg
Voor fietsen met een breed stuur of krat zijn er speciale plekken. De fietsenrekken staan wat verder uit elkaar.
De stalling wordt nu al goed gebruikt. De bezettingsgraad in het 1e deel was op maandag, woensdag en vrijdag tussen de 80 en 90%. Op dinsdag en donderdag stond de stalling vaak helemaal vol.
De Stationspleinstalling kost ruim € 30 miljoen. Hiervan heeft ProRail 60%, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 20% (via Beter Benutten) en de gemeente Utrecht 20% betaald. 
stalling1.jpg
Foto's: Petra Appelhof (1,4), CU2030 (2), Gerrit Serné (3)
Tijdens het Fietsparkeercongres 2019 op 20 november en de bijbehorende excursie in de ochtend wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze nieuwe stalling. Klik hier voor mee info.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

’s Werelds grootste fietsenstalling in bedrijf

Scroll naar boven