Kenniscafé - Fietsvriendelijke kruispunten 3: Voorrangsregeling fietsers en voetgangers bij VRI-krui

Kenniscafé - Fietsvriendelijke kruispunten 3: Voorrangsregeling fietsers en voetgangers bij VRI-kruispunten

Datum: 2-7-2024, 10:30 - 12:00
Locatie: Online via Teams
Op dinsdag 2 juli organiseert CROW-Fietsberaad samen met de gemeente Amsterdam en DTV het derde kenniscafé uit de reeks ‘fietsvriendelijke kruispunten’. Tijdens dit kenniscafé presenteren CROW en Amsterdam/DTV verschillende oplossingsrichtingen voor de voorrangssituatie tussen fietsers onderling en tussen fietsers en voetgangers bij met VRI-geregelde kruispunten.
 • Het wordt steeds drukker op de Nederlandse fietspaden. Deze drukte leidt er toe dat het oversteken van fietspaden met grote/drukke fietsstromen steeds lastiger wordt. Er is vaak sprake van grote stromen fietsers en/of voetgangers en dan is er meestal geen tijd en ruimte om de voorrang tussen elkaar kruisende fiets- en voetgangersstromen en tussen fietsstromen onderling soepel te regelen. En dus doen zich oversteekproblemen en conflicten voor. Het gaat hierbij zowel om conflicten tussen fietsers  en voetgangers als om fietsers onderling. De knelpunten op een rij:
  • Lange wachtrijen fietsers door te lange wachttijden,
  • Indien de fietsstroom te groot is nemen de fietsers voorrang op de te kruisen fietsstroom die eigenlijk voorrang heeft.
  • Fietsers geven geen voorrang aan voetgangers (al dan niet op zebrapaden).
  Naast oversteekproblemen is er onder zowel weggebruikers als wegbeheerders vaak onduidelijkheid over de geldende voorrangsregels. Eén van de gemeenten die tegen deze problemen aanloopt is Amsterdam. Hier heeft een dodelijk ongeval van een voetganger in een dergelijke situatie tot veel ophef geleid.

  CROW heeft verschillende oplossingsrichtingen in kaart gebracht gebaseerd op voorbeelden uit de praktijk. Het blijkt dat, naast de gemeente Amsterdam, diverse wegbeheerders zoekende zijn naar oplossingen voor deze problematiek. Wat zijn de mogelijkheden?


  PROGRAMMA
  10.30     Welkom door Mark van Gurp (CROW-Fietsberaad)
  10.40    Aanpassing voorrang fiets-fietskruispunten gemeente Amsterdam (Naomy Gutierrez - gemeente Amsterdam, Hans Godefrooij – DTV)
  10.50    Vragen n.a.v. presentatie Amsterdam
  11.00    Discussienotitie ‘Voorrangregeling voor fietsers en voetgangers op VRI-kruispunten’ (Otto van Boggelen)
  11.30    Discussie
  12.00    Einde kenniscafé

Aanmelden

Heeft u zich al reeds aangemeld voor deze bijeenkomst en wilt u zich afmelden? Klik hier.

Relevantie

Terug naar '2024'
Submenu openen

Kenniscafé - Fietsvriendelijke kruispunten 3: Voorrangsregeling fietsers en voetgangers bij VRI-krui

Scroll naar boven