Kenniscafé - Magazine Beweegvriendelijke omgeving

Kenniscafé - Magazine Beweegvriendelijke omgeving

Organisator: CROW
Datum: 6-9-2022, 13:00 - 14:30
Locatie: Online via ZOOM
Presentatie van een magazine en de bijbehorende webpagina, vol informatie hoe je de buitenruimte beweegvriendelijk maakt.
 • Veel mensen zijn graag buiten en vinden het fijn af en toe te lopen, te fietsen of te sporten. Maar er zijn ook veel mensen die onvoldoende bewegen. In 2019 voldeed ruim de helft van de Nederlanders van 4 jaar of ouder niet aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Volgens die beweegrichtlijnen moeten volwassenen wekelijks ten minste tweeënhalf uur matig intensief bewegen. Dit alles om het risico op chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, depressieve symptomen en, bij ouderen, botbreuken te verlagen. Het is dus belangrijk dat meer mensen meer gaan bewegen. Dat kan door dagelijkse verplaatsingen die je toch al moet maken vaker met de fiets of lopend te doen in plaats van met de auto. Dat kan ook door geregeld een ommetje te lopen, een eind te gaan fietsen of te gaan hardlopen. Maar dat betekent wel dat de buitenruimte voor iedereen toegankelijk moet zijn, dat het er veilig is en dat het zo aantrekkelijk is dat mensen verleid worden om te gaan lopen, fietsen of sporten. Gelukkig neemt de laatste jaren de aandacht voor een beweegvriendelijke buitenruimte toe. Steeds meer gemeenten investeren erin. Daardoor is er ook steeds meer vraag naar hoe je beweegvriendelijk beleid kunt opstellen en hoe je de omgeving beweegvriendelijk kunt inrichten.
   
  Tijdens dit kenniscafé presenteert CROW een magazine met daarin interviews, achtergrondartikelen, een column met Erik Scherder en inspirerende praktijkvoorbeelden. En met de aan dit magazine gekoppelde webpagina biedt CROW een overzicht van de beschikbare kennis om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Het magazine is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Na enkele presentaties gaan we met elkaar in gesprek over wat je zelf kunt doen om de openbare ruimte beweegvriendelijker te maken.
   
  Programma
  • Welkom en inleiding
  • Wat maakt een buitenruimte beweegvriendelijk? (Mark Noordzij, Mulierinstituut)
  • Leiden: bewegen begint zodra je de deur uitstapt (Saskia van Hooren, gemeente leiden)
  • Met elkaar in gesprek: Hoe breng je je eigen organisatie in beweging?
  • PResentatie magazine en webpagina

Relevantie

Terug naar '2022'
Submenu openen

Kenniscafé - Magazine Beweegvriendelijke omgeving

Scroll naar boven