Kenniscafé - Effectiviteit hoogwaardige fietsroutes

Kenniscafé - Effectiviteit hoogwaardige fietsroutes

Organisator: Tour de Force
Datum: 5-4-2022, 13:00 - 14:30
Locatie: Online via Zoom. 
Op dinsdag 5 april organiseert Tour de Force het Kenniscafé - Effectiviteit hoogwaardige fietsroutes. 
  • De Radboud Universiteit heeft verschillende onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van hoogwaardige fietsroutes. De belangrijkste conclusie is dat hoogwaardige fietsroutes zorgen voor een toename in het gebruik en dat deze stijging voor een deel is toe te schrijven aan nieuwe gebruikers die voorheen de auto pakten.
     
    Tour de Force – het samenwerkingsverband voor de fiets – heeft zich ten doel gesteld om te komen tot 20% meer fietskilometers in 2027 ten opzichte van 2017. In het Nationaal Toekomstbeeld Fiets is aangegeven hoe via investeringen in fietsinfrastructuur die schaalsprong gerealiseerd moet worden. Om de fiets op de middellange afstand te faciliteren, wordt ingezet op een landelijk netwerk van hoogwaardige fietsroutes (snelle fietsroutes).  
     
    De afgelopen jaren zijn steeds meer hoogwaardige fietsroute aangelegd. Daardoor wordt het mogelijk om te beoordelen in hoeverre deze investeringen daadwerkelijk leiden tot een groei van het fietsgebruik en daarmee de geformuleerde ambities dichterbij brengen. De Radboud Universiteit heeft verschillende studies uitgevoerd naar de effectiviteit van hoogwaardige fietsroutes.
     
    Er is op de eerste plaats onderzocht of de aanleg van hoogwaardige fietsroutes tot een groei van het fietsverkeer leidt. Middels telgegevens voor de provincie Gelderland is geanalyseerd of en in welke mate het aantal fietsers toeneemt na oplevering van de route. Daarnaast is samen met BUAS onderzocht of het hier daadwerkelijk om nieuwe gebruikers gaat. Daartoe is gekeken of de realisatie van hoogwaardige fietsroutes de kans vergroot dat personen de fiets pakken en de auto laten staan.
     
    Tijdens dit kenniscafé worden de belangrijkste conclusies uit deze onderzoeken gepresenteerd. We laten daarbij zien hoe de effecten van gerealiseerde routes geëvalueerd kunnen worden met behulp van (ruwe) telgegevens. Ook tonen we hoe de prestaties per route en tijdstip zichtbaar én vergelijkbaar gemaakt kunnen worden. Tot slot bespreken we welke data en analyses nodig zijn om antwoord te geven op de vraag of het hier om nieuwe gebruikers gaat.

    Programma
    13:00: Opening kenniscafé, inleiding door Ploegleider Anita Stienstra
    13:10: Presentatie Effectiviteit Hoogwaardige Fietsroutes, door Huub Ploegmakers
              - Hoe kun je de effectiviteit van Hoogwaardige Fietsroutes beoordelen?
              - Resultaten onderzoek: wat zijn de effecten op gebruik (tellingen)?
              - Resultaten onderzoek: wat zijn de effecten op gedrag (keuze voor fiets)?
    13:45: Vragen over de presentatie
    14:00: Discussie: wat zijn de mogelijkheden voor toepassing in de praktijk?
    14:15 : Sluiting kenniscafé

Aanmelden

U kunt zich niet meer registreren voor deze bijeenkomst.

Heeft u zich al reeds aangemeld voor deze bijeenkomst en wilt u zich afmelden? Klik hier.

Relevantie

Terug naar '2022'
Submenu openen

Kenniscafé - Effectiviteit hoogwaardige fietsroutes

Scroll naar boven