Fietsverlichtingsacties

Fietsverlichtingsacties

Datum: 6-12-2011 12:30
Locatie: Schouwburg Gouda, Boelekade 67, 2806 AE Gouda
Al vele jaren organiseren verschillende organisaties in de winterperiode campagnes om fietsers te stimuleren met deugdelijke verlichting te fietsen. In de laatste themabijeenkomst van 2011 aandacht voor dit onderwerp.
  • Al vele jaren worden er in de winterperiode in heel Nederland door verschillende organisaties campagnes gevoerd en acties georganiseerd om fietsers te stimuleren om in schemer en donker met deugdelijke verlichting te fietsen. Op de laatste themabijeenkomst van dit jaar wil het Fietsberaad vanuit verschillende kennis-invalshoeken aandacht schenken aan dit thema. De bijeenkomst vindt plaats in de Goudse Schouwburg, gelegen op 400 meter van NS-station Gouda (zie www.goudseschouwburg.nl). De zaal is open vanaf 12:00 uur. Het programma ziet er als volgt uit: 12.30 WELKOM 12.40 DE FIETSER Ontwikkelingen in het gebruik: hoeveel mensen rijden met/zonder licht, is er sprake van een verbetering in het voeren van fietsverlichting of niet?  Jantine Boxum van Goudappel Coffeng presenteert de cijfers van landelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. 13.00 DE FIETSINDUSTRIE Ontwikkelingen in de techniek van fietsverlichting: van naafdynamo’s tot losse lampjes en ... (wat is de toekomst?). De Nederlandse fietsindustrie werkt aan een keurmerk voor fietsverlichting. Sacha Boudain van RAI Vereniging, afdeling fietsen, schetst de ontwikkelingen. 13.20 DE FIETSERSBOND De organisatie van de landelijke fietsverlichtingscampagne Val op! is dit jaar in handen van de Fietsersbond. Henk Zandvliet, campagneleider van de Fietsersbond, vertelt over de aanpak en de eerste ervaringen met lokale acties in den lande dit najaar. 13.40 DE POLITIE Wat zijn de regels, wat mag wel/niet, welke acties - in combinatie met bijv. VVN - voert de politie uit op het gebied van voorlichting en handhaving? Henk Venema van de politie Drenthe presenteert hun aanpak en resultaten. 14.00 DE FIETSENMAKER Welke rol spelen de fietsenmakers in lokale fietsverlichtingsacties, waarom doen ze mee, wat doen ze wel/niet en wat zijn hun ervaringen? Irene Kraak van BOVAG, afdeling fietsen, geeft uitleg. 14.20 PAUZE 14.50 DE REGIO EN HET ROV De uitvoering is lokaal, maar in sommige regio’s pakken gemeenten het gezamenlijk aan. De ene regio en het ene ROV is daarin actiever dan de andere. De Regio Noord-Limburg zette vorig jaar samen met het ROV Limburg een eigen fietsverlichtingscampagne op en voert deze dit jaar opnieuw uit. Peter van Wijlick van de Regio Noord-Limburg vertelt over de opzet en ervaringen. 15.10 DE GEMEENTE Wat kunnen gemeenten doen in het kader van hun verkeersbeleid, wat is een geëigende rol, hoe pakken ze die op? Herbert Tiemens van de gemeente Houten vertelt welke rol zijn gemeente speelt bij de organisatie en uitvoering van fietsverlichtingsacties en waarom de gemeente dit doet. 15.30 DISCUSSIE We praten door over het belang van fietsverlichting en de samenwerking tussen organisaties bij het voeren van acties. En ook over nieuwe wegen voor het bereiken van een trendbreuk. 16.30 EINDE EN BORREL
  • Aan de bijeenkomst hebben 48 mensen deelgenomen. 31 deelnemers hebben een evaluatieformulier ingevuld. Ongeveer de helft van de deelnemers vond de bijeenkomst erg nuttig voor hun werk en de andere deelnemers vonden hem redelijk nuttig. De deelnemers gaven gemiddeld het rapportcijfer 7,6 voor de bijeenkomst.

Aanmelden

U kunt zich niet meer registreren voor deze bijeenkomst.

Heeft u zich al reeds aangemeld voor deze bijeenkomst en wilt u zich afmelden? Klik hier.

Relevantie

Scroll naar boven