Tour de Force

Ontwerpwijzer Fietsen in het donker

  • Soort:Aanbevelingen & Richtlijnen
  • Datum:22-04-2024
Met de ontwerpwijzer Fietsen in het donker geeft de Fietsersbond handvatten voor wegbeheerders zodat ze fietsroutes kunnen verbeteren.
  • Een park zonder verlichting, een tunnel in het buitengebied of een rustig bospaadje. Plekken waar de meeste mensen liever niet fietsen in het donker. In een verkennend onderzoek van de Fietsersbond geeft slechts 12% van de respondenten aan zich nooit onveilig te voelen tijdens een fietsrit in het donker. Lees hier meer over de resultaten van het onderzoek of download het rapport.

    Door het donker moeten fietsen kan een flinke barrière zijn om voor de fiets te kiezen, of om überhaupt ’s avonds op pad te gaan. De Fietsersbond wil dat iedereen zich dag én nacht veilig voelt op de fiets. Daarom is het nodig dat er meer aandacht komt voor veilig en prettig fietsen in het donker.

    Met de ontwerpwijzer Fietsen in het donker geeft de Fietsersbond handvatten voor wegbeheerders zodat ze fietsroutes kunnen verbeteren. Belangrijk startpunt is om een netwerk te kiezen waarop je de sociale veiligheid wilt verbeteren. Daarbij kies je voor fietspaden en wegen die belangrijke voorzieningen als theaters en winkelcentra verbindt met woonwijken. Op dat netwerk kun je aan de slag.

Relevantie

Scroll naar boven