Tour de Force

Noem ‘enkelvoudige fietsongevallen’ liever ‘solo fietsongelukken’

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:13-07-2020
Laat jongeren en ouderen met elkaar in gesprek gaan over de risico’s van enkelvoudige fietsongevallen. Dat vormt de kern van een aantal suggesties om de veiligheid van oudere fietsers te verbeteren, als uitkomst van een ‘Battle of Concepts’ over dit thema.

 • De Battle of Concepts prijsvraag was georganiseerd door het ministerie van I&W en de Tour de Force rond de vraag: hoe voorkomen we enkelvoudige fietsongevallen onder oudere fietsers? Uit 69 inzendingen koos de jury vijf prijswinnaars, met Wessel Kruijer op de eerste plaats.

  ‘Beren op de weg’ was de titel van zijn bijdrage. Hij stelt voor ouderen en jongeren met elkaar in gesprek te brengen over fietsveiligheid. Fietsers, jong en oud, kijken verschillend naar de situaties die zij tegenkomen onderweg. Ouderen kunnen beren op de weg zien, waar de jongeren helemaal geen risico’s zien. Door met elkaar in gesprek te gaan, worden ouderen geholpen de gevaren te herkennen. En jongeren leren meer rekening te houden met oudere fietsers.

  Ook een andere inzending borduurt voort op dit thema. De inzender stelt voor schoolgaande kinderen in gesprek te laten gaan met hun oma en opa over enkelvoudige fietsongevallen, aan de hand van materiaal dat vooraf in de klas is besproken.

  De term ‘enkelvoudige fietsongevallen’ draagt trouwens niet bepaald bij aan het meer bekendheid geven van dit fenomeen. Laten we het daarom van nu af aan ‘solo fietsongeluk’ noemen, suggereert een van de deelnemers aan de Battle.

  Een andere deelnemer wil een fietsbon in het leven roepen, die een leuke dagactiviteit combineert met een fiets-APK check. Ook een manier om het gesprek over veilig fietsen op gang te brengen.

  Tenslotte pleit een deelnemer voor invoering van de rappelrand. Een gekartelde rand tussen wegdek en stoeprand die ervoor moet zorgen dat fietsers niet te dicht tegen de stoeprand aan fietsen. De jury die de inzendingen beoordeelde tekent daarbij nog wel aan dat zo’n oplossing nader onderzocht moet worden. En dat het wegnemen van troittoirbanden naast fietspaden nog altijd de voorkeur verdient.

Relevantie

Scroll naar boven