Tour de Force

Hoe krijg je medewerkers in beweging (en wat kost het)?

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:11-11-2020
Vaker lopen en fietsen naar, tijdens en vanuit het werk maakt productiever, creatiever en gezonder. Onder het motto Werken in Beweging zijn de nodige tips verzameld over de mogelijkheden die werkgevers hebben om hun werknemers te enthousiasmeren.

 • De website www.werkeninbeweging.nl is er gekomen op initiatief van het ministerie van VWS en opgezet door Wandelnet en Fietsersbond. Op de site vinden werkgevers informatie om werknemers in beweging te krijgen, zoals uitgebreide stappenplannen, tips en tools om direct te downloaden en verwijzingen naar andere informatie websites.  En ze kunnen er posters, vloersticker, ansichtkaarten en dergelijke opvragen ter ondersteuning van campagnes.

  De website kent vier rubrieken: fietsen naar werk, lopen naar en op het werk, bewegen op het werk en thuiswerken in beweging.

  Behalve dat de nodige argumenten worden aangedragen waarom werkgevers en werknemers voordeel hebben bij meer bewegen, biedt de site ook enige inzicht in de kosten die met de verschillende opties gepaard gaan.

  Zo valt te lezen dat bureau Decisio becijferde dat bedrijven gemiddeld €940 per fietsstallingsplaats kwijt zijn. Voor wie denkt aan de inzet van deelfietsen: over het algemeen is een OV-Fiets het goedkoopst met €3,85 per dag. Maar als je veel korte ritten maakt, kan het lonen om te shoppen bij een van de andere aanbieders die vaak prijzen per uur of zelfs per minuut rekenen. Gemiddeld ligt de uurprijs rond de €3,-.
  Medewerkers die voor het laatste stukje naar kantoor een deelfiets gebruiken, kunnen daarmee de parkeerdruk bij je kantoor verminderen (een parkeerplaats kost je jaarlijks gemiddeld €1.000).

  Aanhaken bij een gedragscampagne? Rij2op5 kort een bedrijf gemiddeld €2800 per jaar plus de kosten voor een reserveringssysteem á €225,- per fiets. En een fietsende medewerker kost je jaarlijks gemiddeld €555,-. Dat is een stuk goedkoper dan de kosten die je maakt voor een OV-reiziger (gemiddeld bijna €3.300,-) en vele malen goedkoper dan wat een leaserijder je kost: gemiddeld bijna €1.8000,-.
   
  Werken in Beweging wil verder voor maximaal 150 werkgevers een business case op maat te organiseren. Die activiteiten zullen worden gemonitord met wetenschappelijke onderzoek.
   

Relevantie

Scroll naar boven