Tour de Force

Dringende oproep aan Tweede Kamer om opgevoerde fatbikes aan te pakken

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:19-06-2024
Op 18 juni hebben ongeveer vijftig gemeenten, de Fietsersbond, de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, VeiligheidNL en Artsen voor Veilig Fietsen een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer waarin ze oproepen om meer te doen tegen opgevoerde fatbikes. De overheden en organisaties pleiten voor een verbod op de verkoop van opgevoerde fatbikes, een onderzoek naar de invoering van een minimumleeftijd en een landelijke campagne om ouders en kinderen te wijzen op de gevaren.

 • Het aantal opgevoerde fatbikes en het aantal ongevallen met vaak jonge slachtoffers neemt snel toe, zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. De aanbieders van de petitie vinden daarom dat er snel maatregelen moeten komen. Het eind maart gepresenteerde plan om de verkoop van opvoersetjes te verbieden gaat volgens hen niet ver genoeg.


  Petitieoverhandiging aan de Tweede Kamer (foto: Fietsersbond)
   
  Minimumleeftijd
  De vijftig grote en kleine gemeenten, belangenorganisaties en VeiligheidNL pleiten voor een verbod op opgevoerde fatbikes. Daarnaast willen ze een onderzoek naar het instellen van een minimumleeftijd omdat jonge kinderen de gevaren van met 40-50 km/h aan het verkeer deelnemen nog niet kunnen inschatten. Daarbij wordt gedacht aan een minimumleeftijd van 12 jaar, die dan geldt voor alle elektrische fietsen, omdat juridisch onderscheid van de fatbike nog niet mogelijk is. Tenslotte zou er snel een landelijke campagne moeten komen om ouders en kinderen te wijzen op de gevaren van een opgevoerde fiets. De financiële gevolgen kunnen groot zijn omdat berijders van een opgevoerde fatbike onverzekerd zijn bij een ongeval.
   
  Reacties
  Op mobiliteit.nl zijn de reacties van een aantal organisaties op het voorstel te lezen. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt een minimumleeftijd voor elektrische fietsen het overwegen waard. Fonds Slachtofferhulp pleit voor een aparte juridische status van de fatbike waardoor de leeftijdsgrens voor dat vervoermiddel naar 16 jaar kan. De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt over het verkoopverbod van opgevoerde fatbikes dat het niet te voorkomen is dat geïmporteerde illegale fatbikes via internet worden verkocht in Nederland. De vier fabrikanten van fatbikes die eerder zelf met maatregelen kwamen om opvoeren tegen te gaan zijn het eens met de inhoud van de petitie.
   
  Kamerdebat
  Op donderdag 20 juni vindt in de Tweede Kamer een schriftelijk debat plaats over verkeersveiligheid. Hierin staat onder meer de aanpak van het opvoeren van elektrische fietsen en fatbikes op de agenda.
   
   
  Bronnen: Mobiliteit.nl, Gemeente Amsterdam, Fietsersbond
   

Relevantie

Scroll naar boven